Вашата оценка

Шри Ланка - Eкскурзии и почивки от mondel-travel.com

Шри Ланка

Шри Ланка
КУРОРТИ В Шри Ланка

 

Шри Ланка, официално наименование — Демократична социалистическа република Шри Ланка, до 1972 г. известна и като Цейлон, е тропическа островна държава близо до южния бряг на Индийския субконтинент. Шри Ланка има морски граници на северозапад с Индия, а на югозапад с Малдивите.
Страната е разположена на едноименния остров в Индийския океан. Има площ 65. 6 хил. кв. км и брегова линия 1 585 км. Островът е с дължина 435 км и ширина 225 км. Централните части са заети от стъпаловидни планини с най-висока точка връх Пидуруталагала – 2 524 м. Останалата територия (около 80 %) е равнина, на места заблатена. По дължина на крайбрежието има участъци от коралови рифове.
В административно отношение страната е разделена на 9 провинции (Централна, с главен град Канди; Източна, с главен град Тринкомалее, Северна централна, с главна град Анурадхапура, Северозападна, с главен град Курунегала, Сабарагамуа, с главен град Ратнапура, Южна, с главен град Гале, Ува, с главен град Бадулла, Западна, с главен град Коломбо).

 

Площ: 65 610 кв. км.
Столица: Шри Джаяварданапура Коте
Най-голям град: Коломбо
Население (пребр., 2017):
около 20 958 849 души
Официален език: синхалски и тамилски
Валута: Шриланкийска рупия (LKR) = 100 цента
Часова зона: +5.30
Национално цвете: Звезден лотос (Blue water lily, Nymphaea stellata)

Климат – субекваториален, мусонен, на юг – екваториален. Температури в равнинните части през цялата година от 26 до 30 градуса Сº. Валежи – на юг – летни: 2000 - 5000 мм, на север – зимни: около 1000 мм. Реки – 103 на брой, най-дълга – Махауели /335 км/. Растителност – листопадни тропически гори, които заемат 38 % от площта на страната.

 

Шри Ланка има значителни запаси на железни руди и висококачествен графит (по добив на графит е на 1-во място в света). Най-важното природно богатство на Шри Ланка обаче остават скъпоценните и полускъпоценните камъни (диаманти, циркон, рубин, сапфир и др.). Около 36% от населението е заето в селското стопанство, основната храна е оризът. Шри Ланка е истинска „градина на подправките“ — черен пипер, канела, джинджифил, индийско орехче, ванилия, шафран и др. Страната е сред основните износители и на чай, кафе, кокос, гума и канела.

Шри Ланка има над 3000 години история, като географското положение и дълбоките заливи й отреждат стратегическа роля от древните времена на Пътя на коприната до Втората световна война. Страната е дом на огромно разнообразие от религии, етноси и езици. Гордее се и с богато будистко наследство, като първите известни будистки писания са създадени именно тук.
Често я наричат „Сълзата на Индия“, заради формата и географското положение, както и „Перлата на Индийския океан“ - заради природната красота. Известна е и като „Страната на усмихващите се хора“.
Културата на Шри Ланка е силно повлияна от Будизма и Хиндуизма. Според ислямските вярвания, островът е бил предложен като „утеха“ на Адам и Ева след изгонването им от Райската градина. Две са традиционните културни течения: синхалското (в района на древните градове Канди и Анурадхапура) и тамилското (около град Яфна). Своят отпечатък, разбира се, оставят и британските колонисти.
През април местните отбелязват будистката и хиндуистаката Нова Година. През август в Канди празнуват Есала Перахера, будистки фестивал с много танци и парад на слонове. Популярни сред тамилците са Тай Понгал , Маха Шиваратри, а за мюсюлманите най-важни са Хадж и Рамадан. Поя (денят на пълнолунието, всеки месец) е важен будистки празник. Има 12 или 13 празника Поя всяка година.
Национален празник на независимостта – 4 февруари.
Огромно е и разнообразието от музика, танци, театър.
Неизменна част от всеки празник е богатата на кулинарни изкушения кухня: ориз, къри, питу, кирибат, пълнозърнест хляб роти, идияпам (оризови спагети), уаталапалм (пудинг от кокосово мляко, захар (jaggery), кашу, яйца, канела и индийско орехче), коту, оризови палачинки. Традиционно храната се сервира върху бананово листо.
За основа на местната кухня служат пилешко месо, ориз, риба и морски дарове, както и огромно богатство от тропически плодове. В готвенето се използват големи количества ароматно кокосово мляко, узрели банани и лют червен пипер. Обикновено към храната се поднася специален местен сос наречен самбол. Не пропускайте да опитате от ароматния кокосов пудинг, който местните наричат watalappan. Това традиционно сладко изкушение се приготвя с кокосово мляко, кардамон, местни видове ядки и други продукти. Опитайте и къри с пиле или със скариди, както и едно от националните ястия, наречено коту. Не пропускайте да изпиете чаша от традиционното местно палмово вино “тоди”.

 


Напитки: цейлонски чай, кафе, тамбили (кокосова вода), местна бира и алкохолни напитки.

 

Важно: на Поя (денят на пълнолуние, всеки месец) алкохол не се продава.
Националният спорт е волейболът. Популярни са и крикетът и ръгбито.

През XII в. пътешественикът и изследовател Марко Поло пише, че Шри Ланка е най-прекрасният остров на земята. От векове страната е популярна дестинация за европейските туристи. Туристическият бум идва след Гражданската война през 2009 г.
Шри Ланка има няколко предимства: автентичност, компактни размери, диверсифициран туристически продукт – плажове, културно наследство, дива природа, красиви пейзажи, хармония за духа и тялото, фестивали, спорт и приключения и „Есенцията“. Под „Есенцията“ в Шри Ланка се разбира всичко, уникално за страната; хората, изкуството, културата, подправките, чаят, скъпоценните камъни, занаятите и др.

Плажове – с брегова линия от 1 585 км, Шри Ланка е идеалното място за морска ваканция. Когато морето от изток е бурно, от запад е спокойно, което прави морският туризъм тук целогодишен. Високият сезон е в месеците декември – март, като това касае западните и югозападните и високите части на страната. Периодите април и септември – ноември са сред най-предпочитаните за посещение – климатът е подходящ, пикът не е започнал, хотелите не са препълнени (не забравяйте само, че през април се празнува Нова Година). Ако искате да пътувате е периода май – август, насочете се към северните и източни региони.

 

Плажове /по региони и разстояние от Коломбо/:
Западно крайбрежие:
- Негомбо (35 км, на север)
- Маунт Лавиния (12 км, на север)
- Калутара (42 км, на юг)

Южно крайбрежие:
- Бентота (62 км, на юг)
- Амбалангода (85 км, на юг)
- Хикадуа (98 км, на юг)
- Унауатуна, Уелигама, Мириса, Матара, Тангеле (140 – 200 км, на юг)

Източно крайбрежие:
- Аругам Бей (315 км, на изток)

Северно крайбрежие:
- Нилавели и Упувели (280 км, на североизток)
- Тринкомалее (257 км, на североизток)

Културно наследство – дългата история на страната, обуславя и богато културно наследство. Обектите на ЮНЕСКО са 8, 6 от тях са част от Световното културно-историческо наследство:

 

- Анурадхапура – древна столица на Шри Ланка, градът е основан през 377 г. от владетелите на Раджарата – първото кралство, управлявало страната. Това е един от най-древните постоянно населявани градове в света. От IV до XI в. е столица на Синхалите. Счита се за свещен за будистите.

- Сигирия – Сигирия е „дом“ на „Крепостта в небесата“ от 5-ти в. – най-фантастичното „чудо“ на Шри Ланка. Позната е още и като „Скалата на лъва“, заради огромния скален лъв, който някога е „охранявал“ входа. На височина 200 м са съхранени останки на дворец от края на 5-ти в. Крал Кашяпа (Kashyapa I, 477 – 495 г.) построил града-крепост на върха на скалата, заобиколен от градини с басейни и фонтани. Сигирия е най-посещаваният исторически обект в страната. До днес са запазени гигантския трон, водоем, „Огледалната стена“, но главната забележителност е галерията – една от стените била украсена с 500 фрески, изобразяващи полуголи жени, но до нас достигат само няколко.

- Полонаруа – второто най-древно кралство в Шри Ланка след падането на Анурадхапура през 993 г. Освен брахманските паметници, до днес са запазени руините от прекрасния град-градина, издигнат през XII в. от Паракрамабаху I.

- Канди – последната столица на Синхалските крале, свещено място за будистите, известно още и като Сенкадагалапура. Тук се намира и храмът на Свещения зъб на Буда.

- Галле – основан през XVI в. от португалците, градът достига своя разцвет през XVIII в., преди пристигането на британците по тези земи. Галле е най-добре запазеният град, построен от европейци в Югоизточна Азия, мястото, на което европейският архитектурен стил среща азиатските традиции.

- Дамбула – В Дамбула, на върха на планината, на височина 350 м, се намира действащ пещерен будистки храм (най-големият и най-добре запазеният в Шри Ланка), основан през 1 в. пр. Хр. Храмът се състои от 5 пещери. В него се съхранява огромна колекция позлатени статуи на Буда (157). От изключителна важност за поклонници и учени са будистките стенописи, покриващи площ от 2 100 кв. м.

Дивата природа – биоразнообразието на единица площ в Шри Ланка е изумително, особено сред представителите на бозайници, птици, риби, пеперуди, влечуги. Сред най-едрите екземпляри (част от „Големите пет“) са: слонът, леопардът, бърнестата мечка; сред най-едрите морски обитатели: синият кит и кашалотът.
Най-посещаваният национален парк е Йала /на 300 км южно от Коломбо/. Най-големият е Уилпату, известен със своите леопарди. /на 180 км северно от Коломбо/. Слонове могат да бъдат наблюдавани в Удауалауе, Минерия, Мулативе, приюта в Пинауала, а птици – в Кумана и Бундала.
Част от Световното природно наследство са Резерватът Синхараджа и Централните планини.
Природата разкрива своята красота и край десетките водопади, както и в ботаническите градини: Кралската Ботаническа градина и Хакгала.

Спортен и приключенски туризъм: голф, сърф, дайвинг и шхорхелинг, рафтинг, кану, полети с балон, скуба дайвинг, риболов, пешеходен туризъм, скално катерене.

Уелнес: Шри Ланка е известна с Aюрведа центрове, Аюрведа хотели, йога и медитация.

Празници и фестивали: Основните религии са четири: Будизъм, Хиндуизъм, Християнство, Ислям – предпоставка за богат и колоритен събитиен каландар.

 

„Есенцията“:
Скъпоценни и полускъпоценни камъни: рубин, сапфир (син, розов, оранжев и др.), хризоберил, александрит, лунен камък, аквамарин, топаз и др. Можете да ги видите в различни фабрики, музеи, бижутерии.
Подправки – канела, пипер, къри, кориандър, лимонова трева, индийско орехче и много други – в градините за подправки и пазарите.
Чай – Шри Ланка е на 3-то място по производство на чай в света. Известна е на световния пазар с нетрадиционните видове чай. Чаят е внесен от британците, които дават и старото име на страната – Цейлон. Чистият цейлонски чай е с едни от най-фините вкусове и аромати в цял свят.
Занаяти – дърворезба, обработка на сребро, месингови отливки, грънчарство и керамика, батик, продукти от бамбук, тръстика, коприна, бижутерия, дървени маски, слонова кост и др.
Танци – три основни жанра: от Канди, от „долната“ част на страната, от Сабарагамуа.
Хората – 80 % синхалци, 18 % тамили, 1 % мюсюлмани, други.

Посолство на Република България в Ню Делхи, Индия
Embassy of the Republic of Bulgaria in India
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi –110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Тел. за спешни случаи: +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india


Календар
Блог
Да стягаме куфарите!
17 Януари 2024 г.
ПОЧИВКА В ЮЖНА ИСПАНИЯ на брега на Коста де Алмерия - райски плажовe и удивителни лунни пейзажи, дата 24.09.2024

Очарователни градове, рибарски селища, исторически паметници, райски плажове, планини, пустини и удивителни лунни пейзажи… Надяваме се с това пътуване да откриете тайните, които крие изненадващата провинция Алмерия. С повече от двеста километ...

14 Май 2023 г.
Албания, обиколна програма, 20.05.2023 г. Другите пътища...

Другите пътища!   В случай че искате да усетите как се е пътувало в Римската империя или да стъпите на част от античната артерия VIA EGNATIA, изберете екскурзията до Албания с начална дата 20.05.2023 г. Древният път с обща дължина 1,120 к...

05 Март 2023 г.
Тайландски масаж - хармония между тялото и духа

Любопитно! Истинският цялостен тайландски масаж е едно от най - приятните преживявания, на което можете да се насладите, или пък да изтърпите. За повече от 3000 години, техниката се е развила до божествено съвършенство. Произлязъл от Индия, масажът е и...

Новини
17 Януари 2024 г.
ПОЧИВКА В ЮЖНА ИСПАНИЯ на брега на Коста де Алмерия - райски плажовe и удивителни лунни пейзажи, дата 24.09.2024

Очарователни градове, рибарски селища, исторически паметници, райски плажове, планини, пустини и удивителни лунни пейзажи… Надяваме се с това пътуване да откриете тайните, които крие изненадващата провинция Алмерия. С повече от двеста километ...

17 Ноември 2023 г.
НОВА ГОДИНА в СЪРБИЯ и град ВЪРШАЦ - ВЪВ ВИНОТО Е ИСТИНАТА! У вину je истина! Включени две празнични вечери и неограничено количество напитки!

Ако искате да посрещнете Новата 2024- та година на уютно място, в централно разположен хотел и ресторант, предлагащ празнична атмосфера в компанията на певци и музиканти, които ще се погрижат за  доброто Ви настроение, Вашето място е хотел Сърби...

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах