Вашата оценка

Белгия - Eкскурзии и почивки от mondel-travel.com

Белгия

Белгия

БЕЛГИЯ

 

 

Белгия – страна на шоколад, бира, велики художници и невероятна архитектура.

 

 

 

„Моята равна страна, в която катедралите са единствените върхове” – така пее за своята страна белгийският певец Жак Брел.

Тук има безкрайни равнини, в които само хоризонтът ограничава гледката, осеяни с канали и алеи.

Още от времето на Карл V, в чиято империя слънцето не е залязвало никога”, територията на днешна Белгия е заемала важно политическо и културно място в европейските структури. Днес Белгия отново е в центъра на европейското внимание на всички страни членки, тъй като настанените тук учреждения на ЕС взимат много решения, които са от голямо значение и за другите държави.

Страната е малка и  гъсто населена. Една трета от белгийското население са валонци, които говорят френски, повече от половината са фламандци, които говорят нидерландски. Северът и Изтокът са  предимно фламандски, на юг господства френският.

Страната е известна с кухнята си – казват, че любимите по цял свят пържени картофи са откраднати от Белгия. Любителите на сладкото също са почетени – шоколадовите бонбони и вафлените изделия са с отлично качество. За утоляване на жаждата служат многобройните пивоварни, в които се произвеждат около 400 вида бира.

Белгийците обичат да празнуват: било то в чест на важни исторически събития като битката на „Златните шпори”, при поклонения или пък съвсем необуздано на карнавала, чиято крепост е намиращия се във Валония град Бендж.

Заслужава си да се отиде в Белгия, защото не само познатите градове като Брюксел, Антверпен, Гент или Брюж примамват с велико изкуство.

Също и малките градове примамват със съхранен от времето облик или с произведения на изкуството, за които дори и не подозираме.

Не бива да се забравя, че разцветът на страната на първа линия  се дължи   на морската търговия. Затова трябва да се посети и морето, толкова миролюбиво през лятото и така разрушително през есента и зимата.

Във Фландрия има много прекрасни градчета, в които се е запазил духът на великите времена. Такива са Лир, Аалст, Ааршот или Дендермонде, всяко от които има поне едно прекрасно кметство, висока камбанария  или романтичен бегински двор. Бегините са женско религиозно общество, чиито членове живeят в затворени дворове. На много места във Фландрия тези дворове са все още запазени.

Най-важните фламандски градове са Антверпен, Гент, Брюж и Льовен. В оживеният пристанищен град Антверпен, директно на Шелда се намира великолепният старинен замък Стен, строен отчасти през 1225 г., отчасти през XV в. В Катедралата могат да се видят няколко шедьовъра на Рубенс, чиято къща днес е музей.

Гент притежава едно малко съкровище, заради което си заслужава да се посети: това е олтарът на Катедралата  Синт Баф, изработен от братя Ван Ейк. Забележителност са също  и замъкът Хравенстейн, обществените домове и бегинските дворове.

В старинният център на Брюж времето е сякаш спряло – и в известен смисъл е така, след като Цвин пресъхва и откъсва града от морето. Разходката покрай каналите и през стария град с неповторимата му атмосфера преминава покрай пазарния площад с градската зала и камбанарията, покрай готическата сграда на Кметството, катедралата с  мадона на Микеланджело, музея на Мемлинг  и бегинския двор.

Льовен е разположен в близост до Брюксел. Блести с две  късно готически постройки: Катедралата „ Синт Пийтърскерк” и Кметството. Много от историческите сгради на града днес се използват от университета, един от най-добрите в Белгия. Столицата на Белгия е Брюксел. Ядрото на града е пазарния площад ” Гран Плас”.  На него се представя несравнимата постановка на Килима от цветя от 14 до 16 август само в четни години. Шарките му всяка година са уникални, тайна с най-висока степен на секретност, докато 700 000-те бегонии от цветарския район близо до Гент не бъдат подредени, за да създадат ефимерен килим с размери 75 на 2.50 м. Срещу символично заплащане той може да бъде видян от най-добрата наблюдателна позиция – балкона на втория етаж на Кметството. Площадът е също толкова завладяващ по време на Омеганг , ежегодната средновековна процесия през първия вторник и четвъртък на юли, която възпроизвежда бляскавото шествие от 1549 г. за отдаване на почит на императора на Свещената Римска империя Карл V. В компанията на многобройни еснафски къщи от  XVII в. блести кметството, построено през XV в. Малките улички около площада са рай за гастрономите. Ресторанти и бистра примамват с уютната си атмосфера и местни специалитети. Не бива да се пропуска посещението на катедралата Сен Мишел, по която може да се проследи развитието на готиката от ранния  XIII в. до края на XV в. От кулите има прекрасен изглед към града. Посещение заслужва и музея на старото изкуство” Мюзе д,ар Ансиен „ , който представя произведения на много фламандски майстори. Любителите на модернизма няма да пропуснат сградите на архитекта Виктор Орта, като музея „Мезон Орта”  или хотел „Солвей. Интерес представлява и построеният за световното изложение през 1958 г. Атомиум. Това е огромен модел на молекулата на железен кристал като символ на атомната епоха.

Когато се спомене Белгия, в съзнанието много често изниква мисълта за белгийския шоколад.  Какво го прави толкова необикновен и с такъв не надминат вкус? Отговорът е -  спазването на старите рецепти и любовта  при приготвянето му. Въпреки, че шоколадът е познат в Белгия още през 18-ти век, едва преди 100 години пралините стават запазена марка на кралството.

През 1912 г. Жан Нюхаус изобретява кувертюра – твърда разновидност на шоколада, от която се правят бонбони, пълни с различен на вкус пълнеж. Така се създават неповторими изкушения, а традициите продължават и днес.  В центъра на Брюксел, в Антверпен и Гент е пълно със занаятчийски работилнички, на чиито витрини има фонтани с шоколад. А вътре ви очакват десетки, дори стотици разновидности от него, повечето правени ръчно. В сградите на НАТО, Европейската комисия, съвета и парламента  задължително има и магазинчета, където се продава белгийски шоколад.

В Белгия има около 300 производители на шоколад, повече от 2100 специализирани магазина, в които се подават по 170  хил. тона годишно.

Не може да не споменем и брюкселската дантела, която очарова със своята фина изящност. Уникални творения  от дантела могат да се видят в кокетни магазинчета, разположени редом до магазинчетата за шоколад и пекарните, от които се носи невероятен аромат на белгийски хляб.

За Белгия може да се каже още много, но най-добре е всичко това да се види!

Last Minute

Календар
Блог
Да стягаме куфарите!
17 Януари 2024 г.
ПОЧИВКА В ЮЖНА ИСПАНИЯ на брега на Коста де Алмерия - райски плажовe и удивителни лунни пейзажи, дата 24.09.2024

Очарователни градове, рибарски селища, исторически паметници, райски плажове, планини, пустини и удивителни лунни пейзажи… Надяваме се с това пътуване да откриете тайните, които крие изненадващата провинция Алмерия. С повече от двеста километ...

14 Май 2023 г.
Албания, обиколна програма, 20.05.2023 г. Другите пътища...

Другите пътища!   В случай че искате да усетите как се е пътувало в Римската империя или да стъпите на част от античната артерия VIA EGNATIA, изберете екскурзията до Албания с начална дата 20.05.2023 г. Древният път с обща дължина 1,120 к...

05 Март 2023 г.
Тайландски масаж - хармония между тялото и духа

Любопитно! Истинският цялостен тайландски масаж е едно от най - приятните преживявания, на което можете да се насладите, или пък да изтърпите. За повече от 3000 години, техниката се е развила до божествено съвършенство. Произлязъл от Индия, масажът е и...

Новини
17 Януари 2024 г.
ПОЧИВКА В ЮЖНА ИСПАНИЯ на брега на Коста де Алмерия - райски плажовe и удивителни лунни пейзажи, дата 24.09.2024

Очарователни градове, рибарски селища, исторически паметници, райски плажове, планини, пустини и удивителни лунни пейзажи… Надяваме се с това пътуване да откриете тайните, които крие изненадващата провинция Алмерия. С повече от двеста километ...

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах