Вашата оценка

Холандия - Eкскурзии и почивки от mondel-travel.com

Холандия

Холандия

ХОЛАНДИЯ

 

Нарича се Нидерландия и както самото име подсказва е земя, чиято територия в голямата си част е под морското равнище. Нидерландия е популярна туристическа държава, посещавана  с удоволствие от много гости от цял свят. Особено привлекателни са градовете с тяхната очарователна архитектура, приветлива атмосфера и с музеите, съхраняващи световно известни произведения на изкуството. Със сигурност начинът на живот на холандците, тяхното спокойствие и толерантност карат чужденците бързо да се почувстват като у дома си.

Много гости на страната са привлечени от дългите плажове на крайбрежието на Северно море. Тук се намират известните морски курорти Шевенинген , Зандворт и Нордвик, които предлагат комфорт и многобройни възможности за развлечение. И Ваденаиланде, както се наричат тук Западните Фризийски острови, са известни с красотата на своите плажове. Тексел, Тершелинг и Амеланд са туристически центрове на по- малките, ограничени за автомобилен транспорт острови Влиеланд, Ширмоникуг и Ротум, където човек може да се наслаждава на уединение и тишина.

В средновековието земята на днешна Нидерландия, от 925 до 1648 г. е част от Свещената Римска империя и е разпокъсана на редица малки отделни територии. През  XIV в. дворът на Бургундите започва чрез политически бракове да обединява под една корона териториите на херцози, графове и епископи. Така започва зараждането на нацията, но пътя към независимостта е осеян с трудности.

Нидерландия става част от Хабсбургската империя, по-късно попада под властта на Испания и Филип  II. Едва след сключването на Вестфалския мир през 1648 г. холандците получават признание от международноправна гледна точка и успяват да се отделят от империята. Въпреки трудните времена холандците успяват да превърнат държавата си във водеща морска и  колониална сила.

Нидирландия бележи големи успехи и в сферата на изкуството. Освен Рембранд могат да се споменат и много други световно извести художници като Франс Халс, Петер Паул Рубенс  и Ян  Вермеер.

Холандия е резултат от взаимодействието на две сили. От една страна реките изграждат земята със своите наноси, от друга  - морето я руши.

Холандия е тясно свързана с морето. Водната стихия приижда отново и отново, а човекът се опитва отново и отново да  извоюва земята от морето. Борбата срещу заплахата от наводнения не приключва и до днес. Единствено благодарение на строго контролираната система от диги, шлюзове, отводнителни канали и помпени инсталации страната успява да се защити от нахлуването на морето. В миналото водата е изпомпвана от вятърните  мелници.

Столицата на Холандия е Амстердам. Мнозина свързват града с  Кварталът на червените фенери, но в действителност в него всеки може да намери по нещо за себе си. Амстердам е пресечен от  около 160 канала, има над 1000 моста и не без основание е наричан „ Северната Венеция „. За разлика от венецианските канали, каналите на Амстердам са значително по-широки. Разхождайки се с лодка по тези канали, можете да се насладите на великолепната архитектура на къщите, да видите многобройните лодки, превърнати в жилища, да се полюбувате на продавачите на лалета и да послушате песните на уличните музиканти.

Когато посетите Амстердам е задължително да видите няколко неща – Площад Дам, пазарът на цветята, Музеят на Ван Гог, Къщата на Ане Франк, Музеят на мадам Тюсо.

Площад Дам е най-големият в старата част на града.  Има правоъгълна форма с размери 200 на 100 метра. Заобиколен е от Кралския дворец, Новата църква, Паметника на жертвите от Втората световна война, музея на мадам Тюсо и Гранд хотел Краснополски.

Пазарът на цветята е място, което очарова със множеството багри и ухания. Там можете да закупите освен живи цветя и луковици от различни  видове лалета. Плавайки по каналите на Амстердам, ще видите къщата на Ане Франк – еврейско момиче, живяло с родителите си в града и попаднало в концлагер. Дневникът, написан от нея по време на войната е публикуван на десетки езици. Можете да го закупите в града дори на български език.

Музеят на мадам Тюсо е открит през 2000 г. по подобие на музея в Лондон. Първата експозиция е наброявала 20 восъчни фигури. В момента те са около 40 на брой и продължават да се увеличават.

Амстердам привлича голям брой посетители по всяко време на годината. Почти всеки, който го е опознал, попада в плен на особената му атмосфера. Това е космополитен град, в който обаче могат да се открият черти от идилията на малкия град. Може би именно на това съжителство се дължи неговото очарование.

Хага придобива значение за световната политика благодарение на няколко институции на международната юрисдикция.

В града се намира Международния съд, разположен в Двореца на мира. Това е административната столица на Холандия, защото тук са разположени важни институции – парламента, върховния съд, държавния парламент. В Хага има много музеи и  интересни забележителности. Сред тях е Мадуродам – малък град, събрал в умален вид стотици исторически забележителности от Холандия. Музеят „Мавриций” е съхранил множество творби на известни холандски художници. Биненхоф е разкошна готическа сграда, построена като замък, а в последствие приютила градския съд. За любителите на автомобили е задължително да посетят музея Лоуман, в който са изложени над 200 модела моторни превозни средства.

Друг важен и интересен град е Делфт, чието име е  станало световно известно с типичния синьо – бял порцелан. На атрактивния пазарен площад се намира Новата църква, където е погребан Вилхем I Мълчаливи , основател на Оранската династия.

Най-известното място в града е Принсенхоф – бивш манастир, превърнат в кралска резиденция от XV в. Днес в него се помещава музей, посветен на историята на Нидерландската република.

Ротердам  е вторият по големина град в Холандия. Разположен е на река Маас. В града се намира най-голямото пристанище в Европа. Градът е основан през 1238 г.  Интерес представляват сградата на кметството, катедралата "Св. Лаврентий" и паметника на Еразъм Ротердамски,  кубистичните къщи – плод на архитектурния гений на Пит Блум от 1973  г., Историческият музей,  Музеят на чуждите езици и култури, Военноморският музей,  Музеят на пожарната, университетът Еразмус, Шеепсверф`Де Делф – възстановката на кораба Де Делф,  “Алеята на славата “Европа”, зоопаркът.

Неизбежно е да не споменем лалето, превърнало се в символ на Холандия.

Първото лале пониква на холандска почва през 1593 г. То е не само печеливша индустрия, но и  неизменна част от бита, историята и културата на тази страна и хората в нея.

Всеки март пясъчните полета в областите около Амстердам се преобразяват в меки килими от зелени стъбълца. С идването на пролетта и началото на април, тези огромни пространства се превръщат в море от цветя и багри. Най-известните и посещавани цветни полета са тези около градовете Хаарлем, Сасенхайм и прекрасната градина Кукенхоф в градчето Лисе, всички на около час път от Амстердам.

Полетата са прецизно подредени, а луковиците засадени в спретнати лехи и оградени от канали с вода. Когато разцъфтят, цветовете се смесват и преливат в една пленителна картина. Освен едноцветни лалета, подредени в редички по цвят има и такива, при които сякаш всяко листенце има своя краска и осанка. Ако някой иска да види повечето видове лалета на едно място, то непременно трябва да посети Кукенхоф. Определяна като едно от най-сниманите места в света, тази чудна градина отваря врати в края на март, за да зарадва очите на хиляди посетители от всички части на света. Кукенхоф е отворена едва 8 седмици годишно, но само за миналата пролет, около 900 000 души успяват да се насладят на 320-те декара, засети с повече от 7 милиона луковици. Но думите и цифрите са безсилни да опишат романтиката, хармонията, красотата и изкуството изразени чрез езика на цветята. Кукенхоф наистина е произведение на изкуството. Всяка година градината е подредена тематично, а вратите отваря самата Кралица Беатрикс на специална церемония.


Календар
Блог
Да стягаме куфарите!
24 Юли 2021 г.
Северна Испания! Пътят на Сантяго-част от паметниците на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Имайки предвид нашия тур Северна Испания-Пътят Камино с начална дата 14.08.21 г., решихме да ви поканим на първото ви пътуване до Сантяго. Всички, които са изминали този път кой пеша, кой с автобус, не са спряли да виждат живота си през призмата на тов...

15 Юни 2021 г.
Най-високата железопътна гара в Европа ви очаква!!!

 Здравейте, приятели! Програмата е на нашия сайт www.mondel-travel.com! Запознайте се и помечтайте! На всичко това и още много изненади може да се насладите само с една резервация! ШВЕЙЦАРИЯ и ИТАЛИЯ – неотразимите езерни очи...

08 Юни 2021 г.
Ваканции, екскурзии, бягства за един ден...

Пътуването е част от живота. Ваканции, екскурзии, бягства за един ден... Нищо не се иска повече от това да се насладите на свободното време, откривайки нови дестинации или връщайки се на тези места, които карат да се чувстват също така добре. Мондел Тр...

Новини
05 Декември 2021 г.
ПОСРЕЩНЕТЕ НОВАТА 2022 ГОДИНА С НАС!

Здравейте, скъпи клиенти! Представяме Ви нашите програми за Нова година 2022! САМОЛЕТНИ ПРОГРАМИ 1. НОВА ГОДИНА 2022 в ЮЖНА ИСПАНИЯ, на бре...

02 Юли 2021 г.
НОВИ ПРАВИЛА за влизане в Италия от 01.07.2021 г. и съответно за връщане в България

  Към дата 02.07.2021 г. на територията на Италия се влиза с валиден сертификат за: 1. завършена най-малко 14 дни преди пристигане в Италия ваксинационна процедура срещу COVID-19; 2. преболедуване на COVID- 19 и приключил карантинен перид;...

Проект и главна цел: Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II
  Бенефициент (предприятие получаващо подкрепа): ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Общата стойност на заявлението за подкрепа: 40 328.45 лв. , от които 34 279.18 лв. европейско и 6 049.27 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 13.08.2021г. Край: 13.11.2021г.

Проект и главна цел: Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки
  Бенефициент (предприятие получаващо подкрепа): ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Общата стойност на заявлението за подкрепа: 94 492.79 лв. , от които 80 318.87 лв. европейско и 14 173.92 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 30.03.2021г. Край: 30.06.2021г.

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.092 „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“
  Бенефициент: „ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ“ ООД
  Обща стойност: 63 817.27 лв., от които 54 244.68 лв. европейско и 9 572.59 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 21.12.2020 г. Край: 21.03.2021 г.

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“
  Бенефициент: ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Обща стойност: 10 000 лв., от които 8 500 лв. европейско и 1 500 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 30.09.2020 г. Край: 30.12.2020 г.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах