Вашата оценка

Албания - Eкскурзии и почивки от mondel-travel.com

Албания

Албания
КУРОРТИ В Албания

АЛБАНИЯ

Добре дошли в Албания! Република Албания е разположена на стратегическо място на Балканския полуостров, на важен кръстопът, водещ от северна Италия до Константинопол, столицата на света по времето на Византийската империя, а по–късно Истанбул. По тази причина множество завоеватели са минали по тези земи, оставайки следи от своята култура, които са видими и до днес. На север граничи с Черна гора, на североиток - с Косово, на изток – с Република Македония, на юг – с Гърция. На запад има излаз на Адриатическо море, а на юг се намира Йонийско море. На албански се нарича Republika e Shqipërisë, което означава „земята на орлите“, което е ясно изразено на герба на страната: черен двуглав орел на червен фон.
Албанската култура е екзотична смесица от различни традиции, които са се развивали в продължение на хилядолетия. Има влияние от древните илири и гърци, римляни и турци. Езикът, музиката, изкуствата и кухнята на албанския народ имат най-много примеси от която и да е било друга култура и това я прави по свой уникален начин неповторима и автентична. Всеки, който се е докоснал до това кътче остава запленен и омагьосан.
Гостоприемството е запазена марка на албанците. Техните къщи винаги са отворени за гости. Албанците са приятелски настроени хора и правят посетителите да се чувстват добре дошли. Разположена на кръстопътя на древния Рим и Византия, много завоеватели са минали през региона, оставяйки следи от собствената си култура. Днес, все още се виждат съкровища и останки от някои от великите световни цивилизации, включително елини, римляни, византийци, турци, венецианци и модерни италианци. Туристите имат възможност да се докоснат до руините на някои от тези велики цивилизации.
По цялата територия можете да видите бункери, които имат формата на бетонени гъби. По времето на Енвер Ходжа са построени над 700 000 бункера, които да поберат цялото население на Албания в случай на бедствие, атака или ядрено нападение. Поради тази причина често наричат Албания „страната на бункерите“.
Албания е страна, изключително богата на водни ресурси. Дори прави впечатление разхищението на вода. На всеки километър можете да видите автомивки, като отличителен знак за тях са маркучи с непрекъснато течаща вода по улиците. Миенето на личния автомобил се е превърнало като ритуал за албанците.
Нещо любопитно: изглежда, че жителите в Албания са много суеверни. Когато пътувате из градовете, със сигурност ще забележите как висят плюшени играчки над входните врати или от стряхата на къщата. Това се прави, когато младо семейство се нанесе да живее заедно, а плюшената играчка се смята, че закриля хората и носи плодовитост.
Тирана е столицата и сърцето на Албания и, като всички европейски метрополиси, тук кипи от движение и безкрайна енергия. Със своите клубове, кръчми, кафенета и таверни, Тирана привлича все повече посетители, които желаят да преоткрият този град. Най-добрите кафенета, ресторанти и магазини се намират в „Иш Блоку“. Тук се намира и вилата на бившия диктатор на Албания Енвер Ходжа. По време на неговото управление този район не е бил достъпен за обикновените граждани, а само за представителите на правителството. Днес това място е винаги препълнено с млади хора, които се разхождат или се забавляват с приятели. Най-атрактивното място в града е площад „Скендербег“, където се намират и повечето забележителности. Тук се намира Часовниковата кула, която е символ на Тирана и е една от най-старите постройки. А в близост е разположен и Музеят на часовниковите кули. На същия плошад се намира и една от най-красивите джамии в Албания, в която се съдържат интересни орнаменти и творби на изкуството – джамията Етем Бей. Имате възможност да разгедате Националния исторически музей, на чиято фасада величествено е изложена най-голямата мозайка в Албания, наречена „Албанците“, която изобразява будния дух на тази нация; Националния археологически музей; Националната библиотека, където се съхраняват над 1 милион книги и древни колекции. Няма как да не забележите „Пирамидата“, Международния културен център, която е основно място за срещи и е построена по идея на дъщерята на Енвер Ходжа. Задължително трябва да се посети новопостроеният православен храм "Възкресението на Исус Христос", където има невероятни стенописи и интериорен дизайн.
Дуръс е най-голямото морско пристанище на страната, като на отсрещната страна на Адриатическо море се намира Италия (Бари и Бриндизи). Дуръс е и най-старият град на територията на Албания. Градът е дом на много древни археологически обекти и находки. Най-забележителната туристическа атракция е амфитеатърът на римския император Адриан. Той е вторият по големина амфитеатър на Балканите с 15 000 седящи места. През IX век е била построена малка църква с мозаечни стени, която се отличава по вълнуващ начин сред амфитеатъра. В момента все още той не е напълно разкрит, тъй като над него има построени жилищни и административни сгради. Основната забележителност и символът на града е крепостната кула, която присъства на всички сувенири. Силно се откроява красивата и модерна сграда на частния колеж на града. Дуръс е модерен морски курорт, който привлича туристи от страната и чужбина със своите слънчеви и пясъчни брегове, като предлага прекрасни условия за отдих и почивка. А крайбрежната алея е идеално място за разходки и срещи с приятели. Тук има и много сладоледени къщи, в които можете да опитате вкуса на албанския сладолед.
Берат е гордостта на албанската архитектура. Старият град е под закрилата на ЮНЕСКО. Берат представя прекрасна комбинация от източната и западната култура, традиции и обичаи. Градът е съкровищницата на албанската история и е доказателство за хармонията между религия и култура. През III век се превръща в град-замък. Днес зад крепостните стени на града продължават да живеят хора, което прави това място уникално и автентично. От крепостта и замъка се разкрива спираща дъха гледка, където в подножието се намират новите квартали, през които минава река Осъм. Градът е известен със своите къщи от началото на XVIII в. Традиционната къща е на два етажа, като на пръв поглед изглежда, че прозорците са един върху друг. Къщите са построени по протежение на стръмен хълм. Двата квартала (Горица и Мангелеми)се разделят от река Осъм и от двата гледат към реката. Поради тази причина Берат е наречен „градът на хилядите прозорци“. Гледката е наистина впечатляваща. Други забележителности тук са и: Византийската църква „Св. Михаил“, катедралата „Света Богородица“, църквата „Света Троица“, Етнографския музей и други.
Вльора е един от най-големите и най-гъсто населените градове в Албания. Тук се намира второто по големина пристанище в Албания. Вльора е град с богата история, тъй като датира от VI век преди Христа. На 28 ноември 1912, Вльора става първата столица на независима Албания, управлявана от правителството на Исмаил Кемали. Заслужават интерес Музея на независимостта, Историческия и Етнографския музей. И тук всеки може да се наслади на прекрасни плажове и морски бриз.
Град Елбасан е разположен на река Шкумбини и е един от най-големите градове в страната. В близост до града се намира манастир „Св. Иван Владимир“, който е построен през XI век и е свързан с легендата за любовта между княгиня Теодора Косара, дъщерята на цар Самуил, и дуклямския княз Иван Владимир. Любовта им трагично завършва със смъртта на княза и на лобното му място е издигнат манастира.
Гирокастра е една от основните и атрактовни туристически дестинации в Албания. Градът е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО през 2005 година. Гирокастра е уникално свидетелство за културните традиции през XIV – XIX век. Градът е наричан „Град на камъка“, а някои от основните забележителности са стари къщи, построени от камък, които приличат на малки замъци сред калдъръмените улици. Благодарение н ауникалната архитектура, този град впечатлява всеки, който го посети. Тук можете да разгледате Етнографския музей, който се помещава в родната къща на комунистическия албански диктатор Енвер Ходжа.
Бутринт е един от фрадовете, които формират структурата на древния културен пейзаж на Албания.  Градът, сгушен в планините и заобиколен от гъста растителност, е свързан със Средиземно море чрез канала Вивари, който тече от езерото Бутринт към Йонийско море. Античното селище е част от Национален парк „Бутринт“, който е включен в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Това място привлича многобройни чуждестранни туристи, които искат да видят останките от величествени римски сгради. ЮНЕСКО признава Бутринт като свидетелство за традициите и културите на вече изчезнали цивилизации. Тук може да се посети истински римски театър с 1500 места за сядане, украсен с разкошни статуи на богини. В музея на Бутринт са изложени предмети, които са открити при археологическите разкопки на античното селище. Други забележителности са: Лъвската порта, Водната порта, издигната край езерото,  венецианските кули, крепостта на Али паша, храмът на Асклепий (бог на медицината).
Посетете Албания и сами ще разберете защо това е „новата средиземноморска любов“. Запознайте се с албанския национален герой Георги Кастриоти Скендербег и опитайте прочутия едноименен коняк.

 

 

 Календар
Блог
Да стягаме куфарите!
24 Юли 2021 г.
Северна Испания! Пътят на Сантяго-част от паметниците на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Имайки предвид нашия тур Северна Испания-Пътят Камино с начална дата 14.08.21 г., решихме да ви поканим на първото ви пътуване до Сантяго. Всички, които са изминали този път кой пеша, кой с автобус, не са спряли да виждат живота си през призмата на тов...

15 Юни 2021 г.
Най-високата железопътна гара в Европа ви очаква!!!

 Здравейте, приятели! Програмата е на нашия сайт www.mondel-travel.com! Запознайте се и помечтайте! На всичко това и още много изненади може да се насладите само с една резервация! ШВЕЙЦАРИЯ и ИТАЛИЯ – неотразимите езерни очи...

08 Юни 2021 г.
Ваканции, екскурзии, бягства за един ден...

Пътуването е част от живота. Ваканции, екскурзии, бягства за един ден... Нищо не се иска повече от това да се насладите на свободното време, откривайки нови дестинации или връщайки се на тези места, които карат да се чувстват също така добре. Мондел Тр...

Новини
05 Декември 2021 г.
ПОСРЕЩНЕТЕ НОВАТА 2022 ГОДИНА С НАС!

Здравейте, скъпи клиенти! Представяме Ви нашите програми за Нова година 2022! САМОЛЕТНИ ПРОГРАМИ 1. НОВА ГОДИНА 2022 в ЮЖНА ИСПАНИЯ, на бре...

02 Юли 2021 г.
НОВИ ПРАВИЛА за влизане в Италия от 01.07.2021 г. и съответно за връщане в България

  Към дата 02.07.2021 г. на територията на Италия се влиза с валиден сертификат за: 1. завършена най-малко 14 дни преди пристигане в Италия ваксинационна процедура срещу COVID-19; 2. преболедуване на COVID- 19 и приключил карантинен перид;...

Проект и главна цел: Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II
  Бенефициент (предприятие получаващо подкрепа): ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Общата стойност на заявлението за подкрепа: 40 328.45 лв. , от които 34 279.18 лв. европейско и 6 049.27 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 13.08.2021г. Край: 13.11.2021г.

Проект и главна цел: Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки
  Бенефициент (предприятие получаващо подкрепа): ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Общата стойност на заявлението за подкрепа: 94 492.79 лв. , от които 80 318.87 лв. европейско и 14 173.92 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 30.03.2021г. Край: 30.06.2021г.

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.092 „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“
  Бенефициент: „ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ“ ООД
  Обща стойност: 63 817.27 лв., от които 54 244.68 лв. европейско и 9 572.59 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 21.12.2020 г. Край: 21.03.2021 г.

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“
  Бенефициент: ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Обща стойност: 10 000 лв., от които 8 500 лв. европейско и 1 500 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 30.09.2020 г. Край: 30.12.2020 г.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах