Вашата оценка

Черна гора - Eкскурзии и почивки от mondel-travel.com

Черна гора

Черна гора
КУРОРТИ В Черна гора

ЧЕРНА ГОРА

Черна гора е държава на Балканския полуостров. На запад граничи с Босна и Херцеговина и Хърватия, на изток – Косово, на юг – Албания, на североизток – Сърбия. Има излаз на Адриатическо море. Столица е Подгорица.
Ако трябва да опишем нази европейска държава само с две думи, то безспорно те ще са „планина“ и „море“. Тази прекрасна и все още не много позната страна се намира в южната част на средиземно море и често е наричана „скритата перла на Средиземноморието“. Поети, художници, научни изследователи, туристи и местни хора...всички те преживяват привлекателността на Черна гора по свой собствен и автентичен начин, но всички са единодушни относно неуспоримата й красота. След Балканските войни страната започва ускорено възстановяване на имиджа си като престижна туристическа дестинация, каквато е била десетилетия наред.

В Черна гора можете да намерите всичко – от световно признати паметници на културата, през поразителните национални паркове и национални герои, до гостоприемни хотели и незабравими пейзажи.

Северното крайбрежие на Черна гора е от първостепенен интерес за туристите. Адриатическият бряг е с дължина 295 километра и включва 72 километра плажни ивици и добре запазени древни градове. Забележителни места по този крайбрежен район са Котор, Будва, Тиват, Свети Стефан, Херцег Нови и други. Страият град на Котор е един от най-добре съхранените средновековни градове по Средиземноморието. Асиметричната структура на тесните улички и площади, съчетана с множеството ценни паметници на средновековна архитектура допринасят за включването на града към списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Културното наследство на този град е обогатена с уникалните архитектурни стилове и уникалната атмосфера. Котор се предпазва от морето чрез укрепление шедьовър на ширина до 15 метра и височина 20 метра всяка стена. Гледката от това укрепление е една от най-прекрасните гледки към Средиземно море, която може да се види. Котор е уникално място поради няколко причини. Намира се на единственият естествен фиорд по рода си в света и на залив, който влиза в списъка на най-красивите заливи в света, които задължително трябва да бъдат посетени. Старият град на Котор е бил построен като лабиринт с цел защита и е много лесно човек да се загуби тук. Интерес представляват тук катедралата Свети Трифон, часовниковата кула, църквата Свети Лука, римската църква Света Мария. Которският залив, Бока Которска, е несравнимо по своята красота кътче в света, което всеки човек преживява по различен начин. За всеки това е като едно специално, изумително и необикновено преживяване.  Независимо от културното пиршество, в този град се предлагат и най-различни места, където всеки посетител може да се радва на разнообразен нощен живот.

Тиват е крайбрежен град в югозападната част на Черна гора, разположен в Бока Которска. Въпреки че е най-младият град в региона Бока, Тиват има много интересни и атрактивни дестинации. Тесните морски заливи предоставят чудесни условия за изграждане на яхтени пристанища и яхтени клубове. Дори и днес, Тиват представлява интересно място за навигатори. Този малък град се стреми да привлече много гости в следващите няколко години и да разгърне своя потенциал на водеща туристическа дестинация.

Херцег Нови е основна туристическа дестинация на Черна гора. Градът е известен като спа и оздравителен център. В близост се намира Игало, където широко разпространени са лечебната морска кал и минералните извори. Най-известните туристически забележителности в Херцег Нови са замъкът Forte Mare, построен през 1382 г., Часовниковата кула, построена от австрийците в 19-ти век, Канлъ кула, построена от турците, сръбската църква Архангел Михаил и други. Градът е много популярен сред онези от нас, които сме в преследване на нощния живот. Този курорт, обичан от хора на изкуството през зимата поради уникалната си атмосфера и спокойствие, се събужда през лятото, тъй като многобройните барове и клубове отварят врати.

Будва е едно от най-старите селища в Европа. Градът е споменат за първи път през 4 век пр.н.е. Будва е столицата на черногорския туризъм. Много хора, посетили това място, биха казали, че градът е „цветен“, поради многото сгради с различни цветове. Каменни къщи и църкви с тесни, павирани каменни улици, заобиколени от собствени градини и охранявани от древните крепостни стени, които дават на този малък град средновековен средиземноморски вид. От тези стени всеки може да се наслади на безкрайната морска синева на откритото море, украсените с камъчета плажове и острова на Свети Никола, най-големият остров на крайбрежието на Черна гора. В далечината се вижда силуета на луксозния град-хотел  Свети Стефан,  полуостровът, който е важна част от фона на този живописен град. Архитектурата в по-голямата част от Старият град има венециански произход. Врати, панти, прозорци, балкони и много други малки, но забележими неща притежават римски стил. Има и няколко основни църкви в стария град: свети Иван и Света Троица. Крайбрежната зона край Будва, наречена Будванска ривиера, е центърът на туризма в Черна гора и е добре позната със своите пясъчни плажове, разнообразен нощен живот, луксозни хотели и красиви примери от средиземноморската архитектура. Будва е столицата на нощният живот почти в целия регион между Атина и Белград. Тук партитата никога не свършват, тресторантите и традиционните заведения винаги са пълни с хора и от тях ехти весела глъчка.

В близост до Будва, сред едно от най-екзотичните места на срещата между сушата и морето, се намира остров Свети Стефан, който е малък островен и хотелски курорт. Според легенда, укреплението е било построено през 1442 година. Островът е бил укрепен със стени, за да могат семейства от околните селища да намерят подслон от турски и пиратски нападения. Според легендата селището е основано след като Патривичите надделяват над екипажа на турска галера и с плячката построили крепост с по една къща за всеки от дванадесетте кланове на Патривичите. Поради стратегическото си местоположение, Свети Стефан е бил търговски и комуникационен център. Селището бавно загубило значението си към края на 19-ти век, когато жителите, предимно рибари, започнали да емигрират. По време на Балканските войни само около трийсет семейства все още живеели на острова. През 1955 г. островът е напълно реновиран и се превръща в най-необичайния "град-хотел". Улиците, стените, покривите, фасадите са запазили стария си външен вид, а интериорът на къщите придобива модерно изражение на съвремието. Днес мястото е привлекателна комбинация от старинен екстериор и разкошен, модерен интериор, които са предназначени за престижната туристическа индустрия.   В своята дълга история Свети Стефан, Милочер и Будва са посещавани от много туристи, идващи да се възхитят на великолепието на това място, което винаги е гордо, отворило вратите си, предлагайки преживяване на безпрецедентна красота. Този прекрасен регион винаги приветства всички пътници, познати и непознати, които са дошли или ще дойдат да се възхитят на рядката красота, давайки щедро на тези, които могат да оценят прелестите – преживяване, което събужда у всеки усещане, че всичко, което ни заобикаля е вечно и неразрушимо.

Петровац днес е популярен летен морски курорт. Разположен е на брега между Будва и Бар, където старият планински път от Подгорица достига брега. Той разполага с 600 метра дълъг пясъчен плаж, който привлича посетители. За разлика от съседните оживени градове като Будва, Петровац е по-спокойно курортно място, където можем да намерим отдих от шума и забързаното ежедневие. Тук е заснета малка част от филма „Казино Роял“ – двадесет и първият филм от поредицата за Джеймс Бонд.

Опознайте тази прекрасна дестинация с нас и се насладете на зашеметяващата й красота!

Last Minute

Календар
Блог
Да стягаме куфарите!
17 Януари 2024 г.
ПОЧИВКА В ЮЖНА ИСПАНИЯ на брега на Коста де Алмерия - райски плажовe и удивителни лунни пейзажи, дата 24.09.2024

Очарователни градове, рибарски селища, исторически паметници, райски плажове, планини, пустини и удивителни лунни пейзажи… Надяваме се с това пътуване да откриете тайните, които крие изненадващата провинция Алмерия. С повече от двеста километ...

14 Май 2023 г.
Албания, обиколна програма, 20.05.2023 г. Другите пътища...

Другите пътища!   В случай че искате да усетите как се е пътувало в Римската империя или да стъпите на част от античната артерия VIA EGNATIA, изберете екскурзията до Албания с начална дата 20.05.2023 г. Древният път с обща дължина 1,120 к...

05 Март 2023 г.
Тайландски масаж - хармония между тялото и духа

Любопитно! Истинският цялостен тайландски масаж е едно от най - приятните преживявания, на което можете да се насладите, или пък да изтърпите. За повече от 3000 години, техниката се е развила до божествено съвършенство. Произлязъл от Индия, масажът е и...

Новини
17 Януари 2024 г.
ПОЧИВКА В ЮЖНА ИСПАНИЯ на брега на Коста де Алмерия - райски плажовe и удивителни лунни пейзажи, дата 24.09.2024

Очарователни градове, рибарски селища, исторически паметници, райски плажове, планини, пустини и удивителни лунни пейзажи… Надяваме се с това пътуване да откриете тайните, които крие изненадващата провинция Алмерия. С повече от двеста километ...

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах