Вашата оценка

Черна гора - Eкскурзии и почивки от mondel-travel.com

Черна гора

Черна гора
КУРОРТИ В Черна гора

ЧЕРНА ГОРА

Черна гора е държава на Балканския полуостров. На запад граничи с Босна и Херцеговина и Хърватия, на изток – Косово, на юг – Албания, на североизток – Сърбия. Има излаз на Адриатическо море. Столица е Подгорица.
Ако трябва да опишем нази европейска държава само с две думи, то безспорно те ще са „планина“ и „море“. Тази прекрасна и все още не много позната страна се намира в южната част на средиземно море и често е наричана „скритата перла на Средиземноморието“. Поети, художници, научни изследователи, туристи и местни хора...всички те преживяват привлекателността на Черна гора по свой собствен и автентичен начин, но всички са единодушни относно неуспоримата й красота. След Балканските войни страната започва ускорено възстановяване на имиджа си като престижна туристическа дестинация, каквато е била десетилетия наред.

В Черна гора можете да намерите всичко – от световно признати паметници на културата, през поразителните национални паркове и национални герои, до гостоприемни хотели и незабравими пейзажи.

Северното крайбрежие на Черна гора е от първостепенен интерес за туристите. Адриатическият бряг е с дължина 295 километра и включва 72 километра плажни ивици и добре запазени древни градове. Забележителни места по този крайбрежен район са Котор, Будва, Тиват, Свети Стефан, Херцег Нови и други. Страият град на Котор е един от най-добре съхранените средновековни градове по Средиземноморието. Асиметричната структура на тесните улички и площади, съчетана с множеството ценни паметници на средновековна архитектура допринасят за включването на града към списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Културното наследство на този град е обогатена с уникалните архитектурни стилове и уникалната атмосфера. Котор се предпазва от морето чрез укрепление шедьовър на ширина до 15 метра и височина 20 метра всяка стена. Гледката от това укрепление е една от най-прекрасните гледки към Средиземно море, която може да се види. Котор е уникално място поради няколко причини. Намира се на единственият естествен фиорд по рода си в света и на залив, който влиза в списъка на най-красивите заливи в света, които задължително трябва да бъдат посетени. Старият град на Котор е бил построен като лабиринт с цел защита и е много лесно човек да се загуби тук. Интерес представляват тук катедралата Свети Трифон, часовниковата кула, църквата Свети Лука, римската църква Света Мария. Которският залив, Бока Которска, е несравнимо по своята красота кътче в света, което всеки човек преживява по различен начин. За всеки това е като едно специално, изумително и необикновено преживяване.  Независимо от културното пиршество, в този град се предлагат и най-различни места, където всеки посетител може да се радва на разнообразен нощен живот.

Тиват е крайбрежен град в югозападната част на Черна гора, разположен в Бока Которска. Въпреки че е най-младият град в региона Бока, Тиват има много интересни и атрактивни дестинации. Тесните морски заливи предоставят чудесни условия за изграждане на яхтени пристанища и яхтени клубове. Дори и днес, Тиват представлява интересно място за навигатори. Този малък град се стреми да привлече много гости в следващите няколко години и да разгърне своя потенциал на водеща туристическа дестинация.

Херцег Нови е основна туристическа дестинация на Черна гора. Градът е известен като спа и оздравителен център. В близост се намира Игало, където широко разпространени са лечебната морска кал и минералните извори. Най-известните туристически забележителности в Херцег Нови са замъкът Forte Mare, построен през 1382 г., Часовниковата кула, построена от австрийците в 19-ти век, Канлъ кула, построена от турците, сръбската църква Архангел Михаил и други. Градът е много популярен сред онези от нас, които сме в преследване на нощния живот. Този курорт, обичан от хора на изкуството през зимата поради уникалната си атмосфера и спокойствие, се събужда през лятото, тъй като многобройните барове и клубове отварят врати.

Будва е едно от най-старите селища в Европа. Градът е споменат за първи път през 4 век пр.н.е. Будва е столицата на черногорския туризъм. Много хора, посетили това място, биха казали, че градът е „цветен“, поради многото сгради с различни цветове. Каменни къщи и църкви с тесни, павирани каменни улици, заобиколени от собствени градини и охранявани от древните крепостни стени, които дават на този малък град средновековен средиземноморски вид. От тези стени всеки може да се наслади на безкрайната морска синева на откритото море, украсените с камъчета плажове и острова на Свети Никола, най-големият остров на крайбрежието на Черна гора. В далечината се вижда силуета на луксозния град-хотел  Свети Стефан,  полуостровът, който е важна част от фона на този живописен град. Архитектурата в по-голямата част от Старият град има венециански произход. Врати, панти, прозорци, балкони и много други малки, но забележими неща притежават римски стил. Има и няколко основни църкви в стария град: свети Иван и Света Троица. Крайбрежната зона край Будва, наречена Будванска ривиера, е центърът на туризма в Черна гора и е добре позната със своите пясъчни плажове, разнообразен нощен живот, луксозни хотели и красиви примери от средиземноморската архитектура. Будва е столицата на нощният живот почти в целия регион между Атина и Белград. Тук партитата никога не свършват, тресторантите и традиционните заведения винаги са пълни с хора и от тях ехти весела глъчка.

В близост до Будва, сред едно от най-екзотичните места на срещата между сушата и морето, се намира остров Свети Стефан, който е малък островен и хотелски курорт. Според легенда, укреплението е било построено през 1442 година. Островът е бил укрепен със стени, за да могат семейства от околните селища да намерят подслон от турски и пиратски нападения. Според легендата селището е основано след като Патривичите надделяват над екипажа на турска галера и с плячката построили крепост с по една къща за всеки от дванадесетте кланове на Патривичите. Поради стратегическото си местоположение, Свети Стефан е бил търговски и комуникационен център. Селището бавно загубило значението си към края на 19-ти век, когато жителите, предимно рибари, започнали да емигрират. По време на Балканските войни само около трийсет семейства все още живеели на острова. През 1955 г. островът е напълно реновиран и се превръща в най-необичайния "град-хотел". Улиците, стените, покривите, фасадите са запазили стария си външен вид, а интериорът на къщите придобива модерно изражение на съвремието. Днес мястото е привлекателна комбинация от старинен екстериор и разкошен, модерен интериор, които са предназначени за престижната туристическа индустрия.   В своята дълга история Свети Стефан, Милочер и Будва са посещавани от много туристи, идващи да се възхитят на великолепието на това място, което винаги е гордо, отворило вратите си, предлагайки преживяване на безпрецедентна красота. Този прекрасен регион винаги приветства всички пътници, познати и непознати, които са дошли или ще дойдат да се възхитят на рядката красота, давайки щедро на тези, които могат да оценят прелестите – преживяване, което събужда у всеки усещане, че всичко, което ни заобикаля е вечно и неразрушимо.

Петровац днес е популярен летен морски курорт. Разположен е на брега между Будва и Бар, където старият планински път от Подгорица достига брега. Той разполага с 600 метра дълъг пясъчен плаж, който привлича посетители. За разлика от съседните оживени градове като Будва, Петровац е по-спокойно курортно място, където можем да намерим отдих от шума и забързаното ежедневие. Тук е заснета малка част от филма „Казино Роял“ – двадесет и първият филм от поредицата за Джеймс Бонд.

Опознайте тази прекрасна дестинация с нас и се насладете на зашеметяващата й красота!


Календар
Блог
Да стягаме куфарите!
24 Юли 2021 г.
Северна Испания! Пътят на Сантяго-част от паметниците на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Имайки предвид нашия тур Северна Испания-Пътят Камино с начална дата 14.08.21 г., решихме да ви поканим на първото ви пътуване до Сантяго. Всички, които са изминали този път кой пеша, кой с автобус, не са спряли да виждат живота си през призмата на тов...

15 Юни 2021 г.
Най-високата железопътна гара в Европа ви очаква!!!

 Здравейте, приятели! Програмата е на нашия сайт www.mondel-travel.com! Запознайте се и помечтайте! На всичко това и още много изненади може да се насладите само с една резервация! ШВЕЙЦАРИЯ и ИТАЛИЯ – неотразимите езерни очи...

08 Юни 2021 г.
Ваканции, екскурзии, бягства за един ден...

Пътуването е част от живота. Ваканции, екскурзии, бягства за един ден... Нищо не се иска повече от това да се насладите на свободното време, откривайки нови дестинации или връщайки се на тези места, които карат да се чувстват също така добре. Мондел Тр...

Новини
05 Декември 2021 г.
ПОСРЕЩНЕТЕ НОВАТА 2022 ГОДИНА С НАС!

Здравейте, скъпи клиенти! Представяме Ви нашите програми за Нова година 2022! САМОЛЕТНИ ПРОГРАМИ 1. НОВА ГОДИНА 2022 в ЮЖНА ИСПАНИЯ, на бре...

02 Юли 2021 г.
НОВИ ПРАВИЛА за влизане в Италия от 01.07.2021 г. и съответно за връщане в България

  Към дата 02.07.2021 г. на територията на Италия се влиза с валиден сертификат за: 1. завършена най-малко 14 дни преди пристигане в Италия ваксинационна процедура срещу COVID-19; 2. преболедуване на COVID- 19 и приключил карантинен перид;...

Проект и главна цел: Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II
  Бенефициент (предприятие получаващо подкрепа): ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Общата стойност на заявлението за подкрепа: 40 328.45 лв. , от които 34 279.18 лв. европейско и 6 049.27 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 13.08.2021г. Край: 13.11.2021г.

Проект и главна цел: Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки
  Бенефициент (предприятие получаващо подкрепа): ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Общата стойност на заявлението за подкрепа: 94 492.79 лв. , от които 80 318.87 лв. европейско и 14 173.92 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 30.03.2021г. Край: 30.06.2021г.

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.092 „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“
  Бенефициент: „ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ“ ООД
  Обща стойност: 63 817.27 лв., от които 54 244.68 лв. европейско и 9 572.59 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 21.12.2020 г. Край: 21.03.2021 г.

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“
  Бенефициент: ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Обща стойност: 10 000 лв., от които 8 500 лв. европейско и 1 500 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 30.09.2020 г. Край: 30.12.2020 г.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах