Вашата оценка

Малта - Eкскурзии и почивки от mondel-travel.com

Малта

Малта
КУРОРТИ В Малта


Малта
 
С удобното си разположение между Сицилия (на 93 км) и Африка (на 288 км), в средата на Средиземно море Малта е островен архипелаг, превърнал се в любимо място за отдих както през летните, така и през зимните месеци, тъй като температурите там не падат под 12. Страната се състои от 7 острова, от които обитаеми са 3 – Малта, Гозо и Комино, а другите са необитаеми, като един от тях – Филфла  – е превърнат в птичи резерват.
Със своята площ от едва 316 кв.км. и население от около 435 000 души Малта е най-малката страна членка на ЕС (от 2004 г). Основната парична единица от 2008 г. е евро. Основните езици, които се говорят, са местният малтийски, който се родее с арабския, и английски. До 1934 г. официален език е бил италианският.
Макар и малка, страната има богата история. Първи заселници на островите са сицилианците. Но в своя дълъг, почти седемвековен исторически път, тези земи се превръщат последователно в колонии на финикийци, гърци, картагенци, римляни, французи, британци. И така до 1964 г., когато страната става парламентарна република с независима конституция.

Между 16 и 19 в. Малта е главна резиденция на Малтийския орден (Ордена на хоспиталиерите). След прогонването на рицарите от Ордена на свети Йоан от остров Родос, през 1530 г. те се установяват на остров Малта и стават известни като Малтийските рицари. В желанието си да бъдат близо до морето, вместо в укрепения град Мдина в средата на острова, те се разполагат на полуострова и започват да строят нови защитени селища. Така на географската карта и в историята се появява днешната столица Валета – средновековен град-крепост.
Днес историческият център на Валета с неговите крепостни стени, църкви и дворци е под закрилата на ЮНЕСКО, а през 2018 г. градът е обявен за европейска столица на културата.
Крепостта „Свети Петър и Павел“ и залпа на старинното оръжие в 12 ч. на обяд е едно от задължителните за посещения места в столицата.
Жан Паризо дьо ла Валет, велик магистър на ордена, на когото е наречен града, инициира строителството на Стария дворец – мястото, откъдето са управлявали първо рицарите, после британците, а днес е резиденция на малтийския президент. През летните месеци, когато парламентът не заседава, могат да се разгледат помещенията на първия етаж.
Катедралата „Свети Йоан Кръстител“, чийто интериор е украсяван почти 100 г., в която са погребани много от малтийските рицари, днес е седалище на местния архиепископ. Фасадата й е семпла, но интериорът й – зашеметяващ, в стила на пищния барок. Тук можете да видите единствената подписана творба на Караваджо – „Обезглавяването на Йоан Кръстител“. Подът на катедралата е не по-малко впечатляващ – пъстра мраморна мозайка с гербовете на рицарите от ордена на Хоспиталиерите.
За да бъде преживяването ви пълно, можете да попътувате с изрисуваните традиционни лодки дайса, наследство от финикийците, на чийто нос са изрисувани очи – очите на бог Озирис, който пази рибарите от злите морски духове. Те са форма на морско такси.

Ако искате да се потопите в древната история на острова, посетете старата столица Мдина. Строят го финикийците, но превръщането му в крепостен град е дело на норманите – те изграждат дебелите крепостни стени и разширяват защитния ров пред тях. През 17 в. земетресение разрушава сградите му, но рицарите хоспиталиери го възстановяват и придават бароков вид на старата катедрала „Свети Павел“, наречена на Христовия последовател, покръстил жителите му.
Мдина е изградена на хълм, а по каменните й улици се носи аромат на подправки като в Ориента – не случайно местният малтийски език е семитски. Известна е скато „Тихия град“, тъй като движението на автомобили е забранено.

Слима и Сейнт Джулианс са най-популярната курортна зона на острова – място, на което са разположени много хотели, шопинг центрове, заведения за хранене и дискотеки. Тук можете да се насладите на карането на водни ски, дълги разходки или просто да се отдадете на пълен релакс под жарките лъчи на слънцето. Бреговата линия е скалиста, с множество заливи и нагъвания и пясъчни плажове. Двете градчета са почти слети. В миналото са били малки рибарски селища, но днес са превърнати в оживен туристически район. Пясъчни плажове няма, брегът е скалист, но пригоден за плажуване.
Слима е меката на пазаруването в страната, която привлича всички шопинг маниаци.
Сейнт Джулианс е средоточие на ресторанти от всякакъв вид и център на нощния живот.

Остров Гозо се намира на само 5 км от Малта и привлича туристите с красивата си природа и изобилие от зеленина. На този остров митичната Калисто спасява Одисей след корабокрушение и го задържа в плен цели 7 г. Затова тук е Заливът на Калисто, предлагащ възможности за плуване, гмуркане и плажуване. Съвсем наблизо, до малкия остров Комино – любимо място на водолазите, се намира Синята лагуна – шедьовър на природата с тюркоазеносини води.

Кухнята на Малта е своеобразен микс от средиземноморска, арабска и африканска кухня. Доминира морската храна – морски дарове и разнообразие от риба, макар че местният специалитет е печен заек, както и “вдовишка супа“, приготвена от сезонни зеленчуци и „поръсена“ с кози сиренца.  От Италия идва широкото предлагане на различни видове паста. От Сицилия – марципановата торта. Най-популярният десерт се нарича Pastizzi и се приготвя от многолистно тесто и рикота. Но пък безалкохолната напитка Kinnie е местна, както и много от вината.

Валета, Мдина, Слима, Сейнт Джулианс, остров Гозо разказват за богатото минало и настояще на Малта. Малък остров с богата история и много възможности за релакс. Съчетание от пътуване в миналото и безкрайността на морето с неговите плажове, заливи и малки ресторантчета, в които можете да опитате местната кухня и да се наслаждавате на залеза. Пъстроцветни къщи, тесни улички, история и безвремие в едно.

Посолство на България в Малта: Република България няма функциониращо посолство в Малта. Посолството на Република България в Рим е акредитирано в Малта.
Български почетен консул в Малта
Джанела Каруана Къран
(Dr. Giannella Caruana Curran)
9, Britannia House Level 2, Old Bakery Street, Valletta VLT 1450
Tел.: +356 21 255 265/6, +356 7942 3456

Календар
Блог
Да стягаме куфарите!
24 Юли 2021 г.
Северна Испания! Пътят на Сантяго-част от паметниците на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Имайки предвид нашия тур Северна Испания-Пътят Камино с начална дата 14.08.21 г., решихме да ви поканим на първото ви пътуване до Сантяго. Всички, които са изминали този път кой пеша, кой с автобус, не са спряли да виждат живота си през призмата на тов...

15 Юни 2021 г.
Най-високата железопътна гара в Европа ви очаква!!!

 Здравейте, приятели! Програмата е на нашия сайт www.mondel-travel.com! Запознайте се и помечтайте! На всичко това и още много изненади може да се насладите само с една резервация! ШВЕЙЦАРИЯ и ИТАЛИЯ – неотразимите езерни очи...

08 Юни 2021 г.
Ваканции, екскурзии, бягства за един ден...

Пътуването е част от живота. Ваканции, екскурзии, бягства за един ден... Нищо не се иска повече от това да се насладите на свободното време, откривайки нови дестинации или връщайки се на тези места, които карат да се чувстват също така добре. Мондел Тр...

Новини
05 Декември 2021 г.
ПОСРЕЩНЕТЕ НОВАТА 2022 ГОДИНА С НАС!

Здравейте, скъпи клиенти! Представяме Ви нашите програми за Нова година 2022! САМОЛЕТНИ ПРОГРАМИ 1. НОВА ГОДИНА 2022 в ЮЖНА ИСПАНИЯ, на бре...

02 Юли 2021 г.
НОВИ ПРАВИЛА за влизане в Италия от 01.07.2021 г. и съответно за връщане в България

  Към дата 02.07.2021 г. на територията на Италия се влиза с валиден сертификат за: 1. завършена най-малко 14 дни преди пристигане в Италия ваксинационна процедура срещу COVID-19; 2. преболедуване на COVID- 19 и приключил карантинен перид;...

Проект и главна цел: Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II
  Бенефициент (предприятие получаващо подкрепа): ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Общата стойност на заявлението за подкрепа: 40 328.45 лв. , от които 34 279.18 лв. европейско и 6 049.27 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 13.08.2021г. Край: 13.11.2021г.

Проект и главна цел: Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки
  Бенефициент (предприятие получаващо подкрепа): ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Общата стойност на заявлението за подкрепа: 94 492.79 лв. , от които 80 318.87 лв. европейско и 14 173.92 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 30.03.2021г. Край: 30.06.2021г.

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.092 „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“
  Бенефициент: „ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ“ ООД
  Обща стойност: 63 817.27 лв., от които 54 244.68 лв. европейско и 9 572.59 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 21.12.2020 г. Край: 21.03.2021 г.

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“
  Бенефициент: ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Обща стойност: 10 000 лв., от които 8 500 лв. европейско и 1 500 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 30.09.2020 г. Край: 30.12.2020 г.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах