Израел - Eкскурзии и почивки от mondel-travel.com

Израел

Израел
 ИЗРАЕЛ

Израел е единствената еврейска държава в света. Граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет, но има мирни договори само с Йордания и Египет. Израел е съвременна държава в Близкия изток. Има излаз на Средиземно море, на Мъртво море и на Червено море.
Ние винаги сме чувствали привлечени от местата, където хората са насочвали духовната си енергия, в които са търсели упование и надежда за нелекия си земен път и отговори на въпроса защо са на този свят. Предлагаме Ви пътуване, което събира някои от най-светите християнски места. Изкачете се по трите хиляди каменни стъпала по стръмния склон на връх Джебел Муса, върху който се издига малък параклис. Мястото е изключително свято, защото се смята, че тук Бог е връчил на Мойсей скрижалите със своите заповеди.
Град Йерусалим от древността е свещен за три религии. За евреите Йерусалим е храмовият хълм, където Бог се почита с жертвоприношения, мюсюлманите вярват, че там Мохамед се издигнал на небето, за да получи напътствия как да се молят мюсюлманите, а за християните – това е мястото, където Исус е разпнат. Още преди раждането на Исус, този хълмист град е бил свят и за него са се водели войни. Той крие множество тайни, най-голяма от които е съдбата на скрижалите от Джебел Муса, които Мойсей е донесъл на това място и чието търсене продължава и до днес.
Някога Авраам, родоначалникът, който пръв провъзгласил, че Бог е един, намерил хълма Мория, под който по-късно възниква Йерусалим, а приемникът му Давид превръща града в столица. Той наредил тук да бъде съхранявана най-голямата светиня на еврейския народ – древния ковчег с Десетте Божии заповеди, написани на две каменни плочи, наречени скрижали. В този сандък, наречен кивот, се пазели най-важните документи за идентичността на евреите.
В днешния Йерусалим богатото историческо наследство на свещения град е преплетено с бързото темпо на съвременния столица на Израел. Тук контрастите на Израел се отличават повече от което и да е било друго място в страната. Това място е една прекрасна пъстра мозайка, която предлага на всекиго по нещо. Можете да посетите Музея на Израел, музея „Кулата на Давид“, Музея на Библията, Музея на исляма. Йерусалим предлага културни фестивали през цялата година, които се провеждат на улиците, в концертните зали или на историческите места. 
Терасата Dominus flevit (Божият плач) на Елеонския хълм, където Исус плакал за Йерусалим, предвиждайки, че камък върху камък няма да остане от града, е едно от най0светите места за човечеството, което наистина било застигнато многократно от пророчествата на Спасителя. От това място се виждат десетки кубета, камбанарии, минарета. Там някъде на върха на хълма, където Авраам се готвел да жертва сина си Исак, за да докаже предаността си към Бог, се издигал величественият Соломонов храм. Сега на това място блести златният купол на джамията „Ал Акса“, което е свещено място за поклонение на мюсюлманите.
Всяка година десетки хиляди християнски поклонници следват Виа Долороза. Четиринадесетте „спирки на Кръста“ са свързани със съдебния процес, мъките на Спасителя по пътя, разпятието му, смъртта му и свалянето от кръста. Извисяваща се над Разпятието (библейската Голгота), Църквата на Божигроб е най-свещеното място за християните. Твърди се, че Божигроб е на истинското място на приковаването на кръста, погребването и възкресението на Христос. До част от скалата на Голгота се намира параклисът на Адам. Голгота означава череп, лоб. Смята се, че Адам е погребан на същото място, на което Исус е прикован за кръста. Така чрез първия Адам, чрез грехопадението, хората паднали и били отделени от Божията любов, а чрез втория Адам – Исус, отново се изправили, чрез пролятата божествена кръв греховете на човечеството са били отмити и простени, връзката между Бог и всеки човек е възстановена и така всеки човек може да придобие вечен живот чрез вяра в Исус Христос.
Светите земи открай време са фокус на християните. Тук се родил Христос, тук е преминал почти изцяло земният му път, тук е бил разпнат, възкръснал и се е възнесъл. Това място Бог е избрал, за да слезе на земята и да се яви на хората като Човек.
Назарет е наричан често „цветето на Галилея“., който ще спаси света и ще заличи греховете на всички хора. Това е мястото, на което Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария, че ще роди Божи СинВсяка година привлича хиляди туристи, които желаят да се докоснат до миналото, до родното място на Исус. Интерес представляват базиликата Благовещение и църквата Св. Йосиф, която е построена върху дърводелската работилница на земния баща на Исус, Синагогата, в която Той се е учил, която в момента е превърната в гръцка църква.
Край Назарет, в Галилея, са местата, където се върнал Исус след 40-дневен пост в пустинята край Йерихон и успял да преодолее съблазните на сатана, тук успял да усмири вълните на Галилейско море и намерил първите си ученици сред рибарите. Наблизо се намирала Кана Галилейска, където по време на сватба извършил първото свръхестествено чудо – превърнал водата във вино. Сега на всички тези места са издигнати манастири и храмове.
В подножието на Галилейските планини цари пасторалния мир на градчетата и селата, разположени там. Град Тибериас, разположен на западния бряг на Галилейско море (езеро Кинерет) в Долна Галилея, е богат на културно и религиозно наследство. А бреговете на Галилейско море са целогодишен ваканционен курорт с живописен пейзаж и интересни места за почивка и исторически забележителности.
Витлеем, в чието небе някога просияла звездата и възвестила раждането на Божия Син, днес е част от палестинска автономия и има славата на доста размирно място. Подобният на крепост храм „Рождество Христово“ е почитан като най-старата действаща християнска църква. По тясна стълбица се стига до прочутата пещера, където на пода е издълбана звезда с 14 лъча и надпис на латински „Тук Дева Мария роди Исус Христос“.
Мъртво море е най-ниската точка върху повърхността на Земята – на 392 метра под морското равнище. Неговите води са с най-висока концентрация на сол – седем пъти по-голямо от това в Средиземно море. Вземете вестник и се потопете във водите на това море, изживейте усещането да сте „човешка коркова тапа“. Целебните свойства на Мъртво море и близките минерални извори са познати от хилядолетия. Калта на Мъртво море е била част от възстановителните и разкрасяващите процедури в Обетованата земя от времената на Савската царица. Смята се, че и Клеопатра е идвала на това място за лечение. 


Календар
Блог
Да стягаме куфарите!
20 Март 2021 г.
Малдивите - огърлица от бляскави бисери! Място за незабравима ваканция през цялата година! Програми с редовни и чартърни полети през 2021!

Единственият начин да се опише тази група от разкошни тропически, отдалечени и плуващи в Индийския океан острови, всеки с коралови рифове и плитки тюркоазени лагуни, е да я наречем „земен рай“. Плажовете, обкръжаващи всеки остров, са покрит...

10 Февруари 2021 г.
КУБА - Перлата на Антилите

Здравейте приятели, На вашето внимание предлагаме незабравимо пътуване до една от перлите на Антилите – Куба. Не се колебайте и избягайте от студените зимни дни, като се потопите в кристално чистите води на Карибско море, под горещите лъчи на тр...

05 Февруари 2021 г.
Занзибар или мястото където Хакуна Матата е житейска философия.

Със сигурност дори и тези от вас, които никога не са стъпвали на пленяващите с красотата си острови от архипелага, който наричаме Занзибар, имат представа за великолепието на това приказно кътче. Една от хубавите страни на безспирния поток от инфор...

Новини
03 Февруари 2021 г.
Договорена отстъпка за всички клиенти записани по програми на Мондел Травел в лаборатории "Рамус" - намаление 20% от стандартната цена за PCR тест!

Уважаеми клиенти, Бихме желали да ви информираме, че считано от 03.02.2021 г.  сме договорили преференциални цени за PCR тест в лаборатории "Рамус" за всички клиенти записани по наши програми! Имаме възможност да издадем талон за&...

03 Ноември 2020 г.
Елате с нас на разходка из долината на река Рейн или поемете по Романтичния път на Бавария!

Здравейте приятели,  Каним ви на романтична разходка из долината на река Рейн! Многобройни замъци и крепости разказват истории за средновековни рицари, омагьосващи с красотата си нимфи и древни руини, превърнати в резиденции. Впечатляващите Бавар...

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“
  Бенефициент: ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Обща стойност: 10 000 лв., от които 8 500 лв. европейско и 1 500 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 30.09.2020 г. Край: 30.12.2020 г.

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.092 „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“
  Бенефициент: „ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ“ ООД
  Обща стойност: 63 817.27 лв., от които 54 244.68 лв. европейско и 9 572.59 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 21.12.2020 г. Край: 21.03.2021 г.
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах