Вашата оценка

Гърция - Eкскурзии и почивки от mondel-travel.com

Гърция

Гърция
КУРОРТИ В Гърция

 

Гърция

Колкото и пъти да сме посещавали тази прекрасна страна, не е достатъчно да опознаем всички нейни контрастни пейзажи, съкровищата от миналото, хората, ослепителния блясък по бреговете и сините морски води. Можете ли да си обясните магическия чар на Гърция?
Гърция е държава в Югоизточна европа, която заема най-южната част на Балканския полуостров. На север граничи с Албания, Република Македония и Българи, на изток с Турция, на юг – със Средиземно море, на запад – с Йонийско море, а между континенталната част и някои от сотровите се намират Егейско и Критско море.
Гърция побира в себе си всички аспекти, които характеризират люлката на Средиземноморието: познание, климат, геоложки строеж дори. Тук контрастът между града и малкото селище, между плодородието и пустощта на почвата, между господството на човека над природата, от една страна, и превъзходството на природата над човека, от друга страна, се отличава повече от което и да е било друго място.
Стратегическото разположение на Гърция на кръстопътя на Европа и Азия е обяснение за дългата и неспокойна история. Археологическите забележителности в страната са свидетелство за някои от най-великите епохи в историята на Европа – микенската, минойската, класическата, елинистичната и византийската. Гърция предлага на посетителя много повече от плажове и древни паметници. Културата й е уникална смесица от източни и западни влияния, наследство от дългия период на османско владичество, което е намерило отражение в храната, музиката и традициите.
Силата, с която Гърция привлича посетителите, се дължи и на някои неуловими на пръв поглед неща – заслепително ясната светлина, носещия се из въздуха аромат на цветя, атмосферата на посетените места, задължително посветени на някое божество, а духът на велкото минало още витае наоколо. а госоприемството на страната привлича все повече туристи, които искат да избягат от ежедневието и да се насладят на прекрасна почивка.
В Гърция се произвеждат многобройни занаятчийски изделия с разнообразни мотиви. Всичко, от облеклото, през декорацията на дома, до предметите от ежедневието, разкрива добрия вкус на гърците. Занаятчиите изразяват своето изкуство чрез най-различни материали – мед, злато, сребро, мрамор, желязо, дърво, лен, памук, коприна. И всички тези изделия се срещат на всеки ъгъл в Гърция: бродерии, пердета и килими, изработени по традиционен начин, украшения, стъклокерамика и много други неща,които запленяват със своята автентичност.
Гърците пият много кафе. Обичат го гъсто и сладко (гликό), а, ако вие педпочитате с по-малко захар, поръчайте мἐтрио, а скетό означава без захар. Също така тук се пие и много вино. Задължително трябва да опитате вкуса на рецината, както и на вината от традиционни гроздови сортове. Най-популярният аперитив е ароматизираното с анасон питие узо. Задължително опитайте вкуса и на традиционните ястия като гирос и сувлаки, гръцката мусака, различните видове риба, маслините и десертите.
Танците се смятат за общия език, на който всички нации говорят. Традиционните гръцки танци са най-слиният начин за опознаване и приобщаване на туриста към гръцката култура. Фолклорните танци са изпълнени с благородство, героизъм, автентичност и привдигнато настроение, с което се характеризират гърците. Танците, съчетани с традиционните носии и музика, представят темперамента на местните хора, бита и навиците на ежедневния им живот.
Атина е съвременният културен и административен център на Гърция. Този град е ена от най-старите столици в западния свят. Заедно с Рим и Йерусалим, Атина е един от градовете с най-славно минало и най-голямо влияние върху западната цивилизация. Столицата е разположена в областта на Атика и е заобиколена от всички страни от четири планини – Егалео, Парнита, Пентели, Химетус. На запад Атическата котловина е отворена към Сароническия залив на Егейско море. На където и да насочим погледа си, ще останем впечатлени от блестящото отражение на морето, свежестта на заобикалящите планини, следите от величественото минало и изтънчеността на съвремието. Името на града произлиза от богинята Атина, покровителка на града. Всеки, който посети града, ще бъде непоправимо привлечен от Акропола, от невероятната варовикова постройка, която се издига на 150 метра над града, както и от белите мраморни колони на Партенона, които се издигат високо към синьото небе като безсмъртен символ на човешкия дух и гений. Партенонът е символ на величието на антична Гърция. Този храм е посветен на богинята Атина и привлича вниманието ни с изяществото и хармонията си. Ерехтейонът е храм, посветен на Атина и Посейдон. Според легендата е издигнат на мястото, където двамата са се състезавали да определят на кого ще принадлежи древна Атина. Забележителни са Кариатидите – шестте девици, които поддържат южния портик, чиито оригинали се пазят в музея на Акропола.
На територията на Гърция има множество острови, групирани в няколко архипелага. Йонийските острови представят един абсолютно различен пейзаж в сравнение с всяко друго място в Гърция. Зелени и пищни тези острови са били дълги векове място на контакт между континента и останалите западни държави. Това изгодно географско разположение им позволява развитието на своя собствена култура, както в областта на литературата, така и в музиката и изкуството. „Седемте острова“ (Корфу, Пакси, Левкада, Кефалония, Итака, Закинтос, Китира) имат обща история, но в същото време невероятно разнообразие от пейзажи и традиции. Йонийските острови са имали късмета да не бъдат дълго време под турска окупация и така, оставайки свободни, са имали възможността да се отличат с литературни творби и произведения на изобразителното изкуство. Множество музеи и църкви пазят творби, които ни показват какво би било развитието на цяла Гърция, ако не беше под турско владичество.
Цикладските острови са друг архипелаг, който привлича многобройни туристи всяка година. Разположени са в Егейско море. Архипелагът обхваща островите Миконос, Сирос, Парос, Наксос, Санторини, Делос, Андрос, Анафи, Аморгос и други по-малки. Цикладите са типично гръцки острови с великолепно бяло строителство, ослепителна светлина и златни плажове. Тези острови могат да предложат голямо разнообразие от развлечения: от шумни и космополитни туристически центрове до спокойни и идилични селища.
Благодарение на прекрасните плажни ивици с фин пясък Халкидики се е превърнал в Меката на туризма през последните години. Трите ръкава (Касандра, Ситония и Атон) са най-живописните райони на полуострова и в Гърция, тъй като комбинира планински пейзажи с красивата крайбрежна ивица. Манастирите в планината Атон пазят най-изобилните колекции от религиозното изкуство и могат да се обособят като музеи на византийското изкуство. А някои от тези храмове и днес се обитават. Това място също така представлява интерес и за тези, които искат да видят византийската архитектура. От друга страна, многобройните фрески и икони са от важно значение за изучаването на византийското изкуство.
Красив, проспериращ, с пословично гостоприемство и следи от минали цивилизации е остров Крит. Най-големият и най-населеният остров в Гърция. Това място притежава всичко необходимо, за да ни привлече и да ни задържи. Със своето разнообразие предлага неограничени възможности за екскурзии или развлечения. От много време красивите пейзажи и интересните археологични забележителности са добре познати на туристите, но това, което остава скрито е бързият растеж и развитието на това кътче като туристически рай, съдържащ първокласни хотели, ваканцонни селища. Фините пясъчни ивици и тюркоазеното море обещават незабравима почивка. Тук се развива възхитителната минойска цивилизация, кято остава своя отпечатък и буди интереса у хора от цял свят.
Остров Евия е вторият по големина остров след Крит. В по голямата си част е планински район, покрит с маслинови гори, зелени и плодородни ниви. Тясната и продълговата форма на острова наподобява морско конче. Тук можете да намерите много интересни селца и абележителности, които мижете да посетите. Това кътче предлага възможности за почивка и, в същото време, за разнообразен нощен живот.
Пелопонес е най-големият полуостров на Гърция, който на практика се явява остров след прокопаването на Коринтския канал. Тук се намират исторически и архитектурни забележителности в известните градове като Микена, Олимпия, Спарта. Микена, описана и възпята от Омир в своите поеми „Илиада“ и „Одисея“ като царството на Агамемнон, е била един от най-важните центрове в древността. Микенската цивилизация е положила основите на класическата гръцка култура и е определила насоките на нейното развитие. Воден от историческата истина и Омировите истории, Хайнрих Шлиман пристигнал в Микена и започнал разкопки с цел да разкрие величествеността на това място. Той намерил няколко гробници, като в една от тях намерил и затна маска, която се мсята, че е принадлежала на Агамемнон. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО като е признат за световно културно наследство. В древни времена Олимпия е свещено място на храмове, жречки обители и обществени сгради. Също така е била и сборна точка за провеждащите се на всеки четири години Олимпийски игри. Първите Олимпийски игри са през 776 година пр.н.е. Свещено примирие е задължавало градовете-държави да преустановяват войните за три месеца и да се състезават. Над Олимпия се издига храма на Зевс, на когото са посветени игрите.  

Last Minute

Календар
Блог
Да стягаме куфарите!
17 Януари 2024 г.
ПОЧИВКА В ЮЖНА ИСПАНИЯ на брега на Коста де Алмерия - райски плажовe и удивителни лунни пейзажи, дата 24.09.2024

Очарователни градове, рибарски селища, исторически паметници, райски плажове, планини, пустини и удивителни лунни пейзажи… Надяваме се с това пътуване да откриете тайните, които крие изненадващата провинция Алмерия. С повече от двеста километ...

14 Май 2023 г.
Албания, обиколна програма, 20.05.2023 г. Другите пътища...

Другите пътища!   В случай че искате да усетите как се е пътувало в Римската империя или да стъпите на част от античната артерия VIA EGNATIA, изберете екскурзията до Албания с начална дата 20.05.2023 г. Древният път с обща дължина 1,120 к...

05 Март 2023 г.
Тайландски масаж - хармония между тялото и духа

Любопитно! Истинският цялостен тайландски масаж е едно от най - приятните преживявания, на което можете да се насладите, или пък да изтърпите. За повече от 3000 години, техниката се е развила до божествено съвършенство. Произлязъл от Индия, масажът е и...

Новини
17 Януари 2024 г.
ПОЧИВКА В ЮЖНА ИСПАНИЯ на брега на Коста де Алмерия - райски плажовe и удивителни лунни пейзажи, дата 24.09.2024

Очарователни градове, рибарски селища, исторически паметници, райски плажове, планини, пустини и удивителни лунни пейзажи… Надяваме се с това пътуване да откриете тайните, които крие изненадващата провинция Алмерия. С повече от двеста километ...

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах