Вашата оценка

Чехия - Eкскурзии и почивки от mondel-travel.com

Чехия

Чехия
КУРОРТИ В Чехия

Чехия

Чехия е страна със предимно славянско население, но често пъти в много отношения се доближава по навици и разбирания до немско езичните и съседи. С територия от едва 78 865 km2  и заобиколена от държави, които са били част Хабсбургската империя. С разнообразен релеф и изключително богата на полезни изкопаеми, което я прави най – развитата в икономическо отношение държава от бившия социалистически блок. Въпреки мирното разделяне със Словакия през 1993 и безспорното утвърждаване на марката (Made in Chehoslovakia), като еталон за качество това не се отрази на търговския стокообмен на Чехия.

Големи икономически центрове са град Пилзен, Млада Болеслав, Бърно и разбира се столицата Прага. Страната може да се похвали с тежко машинно производство, автомобилно строене, оръжейно производство на много високо ниво и качество, марките Шкода, CZ збройовка, тежките камиони “Прага“ имат много силно име не само в Европа, но и в целия свят. Освен с тежката индустрия страната има доста солидни позиции в леката индустрия и най – вече в хранително вкусовата. Чехите са народ, които основно набляга на месните продукти в своята кухня, пражката шунка е спокойно можем да наречем една жива легенда,  богатото разнообразие на месни гозби има своето резонно обяснение в голямото дивечово богатство в чешките хълмисти и полупланински райони. А какво да кажем за пиво производството, като най разпознаваемите марки бира са: Пилзенер Ургвел, Старопрамен, Бъдвайзер, Козел и много други малки пивовари, (над 350) в които всеки турист може да усети уникални вкусове бира и да се слее и почувства като местните. Често редовия турист би си задал въпроса коя е най – добрата чешка бира, на този въпрос трудно може да се даде еднозначен отговор тъй като чешка бира лоша няма! Чехите имат тъмно, светло, червено, мътно и всеки може да избере най – предпочитаното от него пиво. Не е случаен факта, че са статистически нацията номер 1 по консумация със 165 литра на човек, на година, като в това число активно участват и всички гости на столицата и страната. Другата гордост на чешката алкохолна индустрия е 13 тия извор на Карлови Вари, а именно Бехеровката, този ликьор превърнал се в един от символите на курортния град, друг такъв е и филмовия фестивал, които се провежда ежегодно през юли. Фестивалът е утвърдил позицията си на най-значимия кинофестивал в Централна и  Източна Европа.

В Чехия има места, в които можеш да се пренесеш в друго по - романтично време. Може би в цяла Европа само във Франция има повече замъци на глава от населението, някои от които; Карлщайн, Хлубока и Добжиш гордо съперничат на френските шедьоври. Чески Крумлов обаче е градчето, което те връща във времето на средновековните рицари, там където река Вълтава се извива в остри завой превръщайки я в любимо място за любителите на силни усещания.

Бурната история на страната от келтските нашествия, през владичеството на Римската империя, създаването на първото бохемско кралство в началото на 9 век до превръщането на страната в поредната провинция в Хабсбургската империя в началото на 16 век е гаранция за интересни преживявания. Дълбоката и драматична промяна настъпила в западния католицизъм и зараждането на протестантстото след изгарянето на Ян Хус на кладата през 1415 година, ясно показват, че чех е променил хода и развитието на христичнството доста преди Мартин Лутер да изложи своите постулати един век по късно. Истории за рицари, владетели, пълководци обещават да оставят без дъх всеки пожелал да се потопи в дебрите на богата чешка история и душевност.

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах