Вашата оценка

Истанбул в сезона на лалетата

28 Януари 2021 г.


Истанбул в сезона на лалетата

Истанбул не е столичен град, но въпреки това създава впечатление на такъв – мегаполис с население по-голямо от това на Париж или Лондон, град на два континента, кръстопът на култури и религии, синтез на традиционна и модерна архитектура, космополитен център, превърнал се в домакин на срещата между Европа и Ориента, между Запада и Изтока. Град, в който история и съвременност си подават ръка.

Неговите дворци с подчертано ориенталска визия или орнаментика като Топкапъ
(политически център на Турция в продължение на почти 4 в.) и Долмабахче (откъдето повече от 60 г. се управлява империята) съвсем хармонично се вписват в модерната му визия с небостъргачи като Сапфир, откъдето се открива удивителна панорама към автентичното историческо наследство на града, за да го обговори по нов, съвременен начин, а 4-D ефектите убедително създават илюзията, че Босфора мие краката ви.


Неговият пазар Капалъ чарши все още е най-големият покрит пазар в света, чийто лабиринт от улички е истинска мека на свободната търговия. Пъстро и многолюдно място със свое очарование и ритъм на живот, различен от този в модерните градски МОЛ-ове.

Неговата Желязна църква, както и църквата Света София, отскоро превърната отново в джамия, е в мирен диалог с най-прекрасното творение на Мимар Синан – джамията Сюлеймание,  впечатляващата Синя джамия и грандиозната Чамлъджа.

Неговата красота и великолепие поразяват сетивата, ако решите да го опознаете по вода в протока между Мраморно и Черно море, където светлините на залеза и полета на уморените чайки омагьосват.

И тъй като за Истанбул и неговите забележителности едно посещение не е достатъчно, за да подредим пъзела на традиционното и модерното в пейзажа му, една от задължителните спирки е паркът Миниатюрк, където освен до важното в Истанбул, ще можете да се докоснете до всичко значимо в страната като на длан.

Истанбул е особено красив през пролетта, когато в града се провежда ФЕСТИВАЛЪТ НА ЛАЛЕТО – празник с дълбоки корени, белязал златния век на страната, наричан „епоха на лалетата“. Различните сортове лалета имат различна символика: червените са символ на любовта; лилавите говорят за кралско достойнство и царственост, белите искат прошка… Скулптури от лалета; концертни сцени, украсени с лалета; изложби на различни сортове лалета и възможност за среща на производителите им, за да търгуват или просто да обменят опит, а на зашеметените от красотата им – да им се насладят и да запечатат момента в спомен.

Лалето е символ на любовта. Затова турските султани решават да създадат празник, който да показва любовта им към техните съпруги. От Турция с помощта на един австрийски ботаник лалето е пренесено в Холандия, където почвата се оказва толкова благодатна за малките луковици, че всяка пролет прорязаната от множество канали Ниска земя се покрива с море от лалета. Днес страната управлява 80% от търговията с тях. В зората на бизнеса с цветя обаче, нидерландците стигат до безпрецедентна спекулация с цената им, станала причина за пълния финансов и житейски банкрут на мнозина.

Април е месецът на лалето в Истанбул, а Емирган парк е неговият официален домакин. Килим от лалета, изпъстрен с причудливи цветове се разстила в града. Пролетта гордо заявява себе си и започва уверено да крачи по улици и сукаци. Време, когато шумният и претъпкан мегаполис, обгърнат във феерия от цветове и аромати, се превръща в столица на красотата и любовта; когато историите за султани и султанки зазвучават по-приказно и стават част от наследството на Шехерезада. За да разказват приказки от 1001 нощ и за да напомнят, че добрите дни не са си отишли безвъзвратно, че след дългата зима на недоволството ни идва промяната, която отново ще разкрие красотата на света около нас и ще ни направи по-мъдри, ако й позволим. В Истанбул в сезона на лалетата има всичко – история, романтика, загадъчност, непозната емоция. Те могат да бъдат част и от вашето преживяване чрез програмите ни ФЕСТИВАЛ на ЛАЛЕТО в ИСТАНБУЛ 2021,

ИСТАНБУЛ - Желязната църква Свети Стефан и посещение на МОЛ Емар с пеещите фонтани, ТУРЦИЯ – Истанбул и църквата с ключетата.
 


Архив Блог
Календар
Блог
Да стягаме куфарите!
17 Януари 2024 г.
ПОЧИВКА В ЮЖНА ИСПАНИЯ на брега на Коста де Алмерия - райски плажовe и удивителни лунни пейзажи, дата 24.09.2024

Очарователни градове, рибарски селища, исторически паметници, райски плажове, планини, пустини и удивителни лунни пейзажи… Надяваме се с това пътуване да откриете тайните, които крие изненадващата провинция Алмерия. С повече от двеста километ...

14 Май 2023 г.
Албания, обиколна програма, 20.05.2023 г. Другите пътища...

Другите пътища!   В случай че искате да усетите как се е пътувало в Римската империя или да стъпите на част от античната артерия VIA EGNATIA, изберете екскурзията до Албания с начална дата 20.05.2023 г. Древният път с обща дължина 1,120 к...

05 Март 2023 г.
Тайландски масаж - хармония между тялото и духа

Любопитно! Истинският цялостен тайландски масаж е едно от най - приятните преживявания, на което можете да се насладите, или пък да изтърпите. За повече от 3000 години, техниката се е развила до божествено съвършенство. Произлязъл от Индия, масажът е и...

Новини
17 Януари 2024 г.
ПОЧИВКА В ЮЖНА ИСПАНИЯ на брега на Коста де Алмерия - райски плажовe и удивителни лунни пейзажи, дата 24.09.2024

Очарователни градове, рибарски селища, исторически паметници, райски плажове, планини, пустини и удивителни лунни пейзажи… Надяваме се с това пътуване да откриете тайните, които крие изненадващата провинция Алмерия. С повече от двеста километ...

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах