Вашата оценка

Прелестите на Норвегия – незабравимо пътуване сред норвежките фиорди!

20 Декември 2020 г.


Прелестите на Норвегия – незабравимо пътуване сред норвежките фиорди!

ПРЕЛЕСТИТЕ НА НОРВЕГИЯ – незабравимо пътуване сред норвежките фиорди!

Норвегия е най-северната страна в Европа. Името на страната идва от северногерманския език и означава „пътят на север“. Още в името си страната загатва приказка за едно вълнуващо пътешествие. Страната предлага невероятни гледки, както от природни чудеса, така и от забележителни градове и култура.

По-голямата част от страната е пресечена от планини с разнообразни форми, създадени от праисторически глетчери. Най-забележителни са фиордите – дълбоки прорязъци от вода, появила се след Ледниковата епоха. Най-големият от тях е Согнефиорд. В Норвегия има множество водопади и ледници, високи плата и планини, плодородни долини, равнини, а в северните части има арктическа тундра.

Страната е една от най-богатите в света, оглавява класацията по индекс на човешко развитие на ООН, и е на водещите места в света по стандарт на живот, средна продължителност на живота и здравеопазване.

За начало на приказната разходка в тази така многолика страна съветваме да се започне от:

Един от най – старите и най - реномирани ски курорти в страната, а именно Гейло. Той е първият, най-голямия и най-луксозеният ски курорт. Освен всички зимни спортове, предлага и богата палитра от летни спортове – колоездене, джогинг, разходки и др.

Да се продължи през „кралят на фиордите“ в Норвегия паркът Хардангерфиордтой е резултат от бурните климатични промени, настъпили през последната ледникова епоха, платото е изпъстрено с циркусови езера и моренети, които придават на пейзажа един наистина неповторим облик.

Друга важна отбивка е град Берген- най - значимият търговски център на територията на Норвегия. разположен в подножието на седем планини, потопил границите си  в Норвежко море и отправил поглед към безумно красивите норвежки фиорди, ви посреща вторият по големина град в Норвегия. Стъпвайки там, имате възможността не само да се насладите на приказната природа на тази северна земя, но и да опознаете запазената ѝ история, която е под закрилата на ЮНЕСКО.

Преминаваме към Гудванген- сгушено в самия край на Неройфиорд – най – тесния ръкав на Зьогнефиорд. Тук имате възможност да започнете вълнуващо пътуване с ферибот по най-тесните ръкави на най-дългия и дълбок фиорд в Норвегия – Зьогнефиорд. Този двучасов круиз предлага спиращи дъха гледки – величествени планински масиви и стръмни зелени склонове, сякаш изскачащи от водната повърхност. Пътуването несъмнено се превръща в един от незабравимите мигове в живота на всеки човек, посетил фиорда. Корабчето акостира в района на селището Флам. Незабравимите мигове в земята на фиордите продължават със запомнящо се пътуване с една от най-красивите железници в Европа /срещу допълнително заплащане/. Фламската железница отвежда своите пътници до някои от най - красивите кътчета в Норвегия. Великолепни водопади, бурни планински реки, снежни върхове и дълбоки пропасти са само част от приказните гледки, покрай които преминава трасето.

А зада се потопите изцяло в красотата на Норвегия непременно трябва да видите Гайрангер- най – красивия от всички норвежки фиорди и част от ЮНЕСКО. Той е заобиколен от величествени заснежени планински върхове, диви водопади и необятна зеленина- истинска зимна приказка. Една от природните забележителности е водопадът Седемте сестри.

А за край на тази приказка се отправяме към Осло- една от най- големите столици в света. Градът е привлекателна смесица от старо и ново, където изпълнените със зеленина улици и площади в центъра на стария град контрастират на дръзките нови сгради, проектирани от водещи архитекти от целия свят.

Старото име на града е Кристияния. По-романтичната гледна точка за произхода на името дават историци, според които основателят на града Харалд Хардроде е дал името Осло за спомен на своите жени – Ослава (любовница на унгарския крал) ; Елисавета Ярославна (дъщеря на руски княз и негова жена); Мирослава (българска принцеса по народному Ослава) и голямата младежка любов на Харалд -  гръцката принцеса Ослова.

В Осло препоръчваме разходка включваща сградата на Кметството, Операта, Националния театър, главната улица на града Карл Йохангате, отвеждаща до Кралския дворец. Посещение на най - известния парк в норвежката столица – Фрогнер парк. Паркът е известен най-вече с поместените над 220 скулптори, които са дело на един от най-прочутите творци на Норвегия – Густав Вигеланд.

 

 

 

 

 

 


Архив Блог



Last Minute

Календар
Блог
Да стягаме куфарите!
17 Януари 2024 г.
ПОЧИВКА В ЮЖНА ИСПАНИЯ на брега на Коста де Алмерия - райски плажовe и удивителни лунни пейзажи, дата 24.09.2024

Очарователни градове, рибарски селища, исторически паметници, райски плажове, планини, пустини и удивителни лунни пейзажи… Надяваме се с това пътуване да откриете тайните, които крие изненадващата провинция Алмерия. С повече от двеста километ...

14 Май 2023 г.
Албания, обиколна програма, 20.05.2023 г. Другите пътища...

Другите пътища!   В случай че искате да усетите как се е пътувало в Римската империя или да стъпите на част от античната артерия VIA EGNATIA, изберете екскурзията до Албания с начална дата 20.05.2023 г. Древният път с обща дължина 1,120 к...

05 Март 2023 г.
Тайландски масаж - хармония между тялото и духа

Любопитно! Истинският цялостен тайландски масаж е едно от най - приятните преживявания, на което можете да се насладите, или пък да изтърпите. За повече от 3000 години, техниката се е развила до божествено съвършенство. Произлязъл от Индия, масажът е и...

Новини
17 Януари 2024 г.
ПОЧИВКА В ЮЖНА ИСПАНИЯ на брега на Коста де Алмерия - райски плажовe и удивителни лунни пейзажи, дата 24.09.2024

Очарователни градове, рибарски селища, исторически паметници, райски плажове, планини, пустини и удивителни лунни пейзажи… Надяваме се с това пътуване да откриете тайните, които крие изненадващата провинция Алмерия. С повече от двеста километ...

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах